Selecteer een pagina

Alfa Romeo 155 V6 Ti DTM 7&8

Alfa Romeo 155 V6 Ti DTM 7&8

02/10/21

ALFA ROMEO 155 V6 TI DTM

DTM (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft) was begin jaren negentig een populair kampioenschap. Van oudsher deden de grote Duitse merken zoals BMW, Mercedes en Audi mee aan dit kampioenschap. Later zouden ook Opel en het Italiaanse Alfa Romeo mee gaan doen. De toerwagens zijn gebaseerd op de productiemodellen van de merken en dat was één van de redenen dat het zo populair was. Er was een soort van herkenning voor de burger.

In 1993 werd een nieuw reglement ingevoerd dat bestond uit klasse 1 en klasse 2. In klasse 2 mocht maximaal een 2 liter vier-cilinder gebruikt worden. Bij klasse 1 was er meer mogelijk qua aanpassingen en mocht een 2,5 liter 6-cilinder gebruikt worden en dat is dan ook precies wat de schaalmodel Alfa’s zijn.

Productiewagen

De motor moest wel gebaseerd zijn op de productiemotoren van hetzelfde merk. Waar de meeste merken in eerste instantie nog kozen voor klasse 2 was Alfa Romeo met de 155 de eerste die een volledige klasse 1-wagen bouwde. De Alfa Romeo 155 V6 Ti DTM leek erg op de productie 155 zonder aerodynamisch aanpassingen, maar niets was wat het leek.

De carrosserie leek inderdaad op die van de productie 155, daar was echter alles mee gezegd. Dit was een pure racer. Aerodynamisch volledige aangepast en onderhuids een stalen buizenconstructie en veel koolstofvezel om gewicht te besparen. Zoals de naam al aangeeft heeft de Alfa een 2,5 V6 wat volgens de voorschriften gebaseerd is op de V6 van de productie 155.

Toch hebben de ingenieurs van Alfa Corse er iets speciaals van weten te maken, zo speciaal zelfs dat de V6 kan worden gezien als een verkleinde Formule 1-motor. Gelimiteerd op 12.000 tpm en 420 pk. In de drie jaar erna zou dit oplopen tot 490 pk. Hoewel het bij een racewagen om meer gaat dan alleen de prestatiecijfers deed ‘ie 0-100 in 2,5 seconden en lag de topsnelheid op meer dan 300 km/u.

Alessandro Nannini

Alessandro Nannini (wagennummer 7) is een Italiaanse coureur geboren in 1959 in Siena (Italië). In de jaren negentig reed hij met Alfa Romeo in het DTM-kampioenschap. Bijzonder succesvol verliep het niet. In 1993 werd ‘ie 8ste in het kampioenschap. In 1994 4de, 1995 11de en in 1996 3de. Nannini was al lang voor de DTM werkzaam als coureur en heeft dan ook in vele verschillende kampioenschappen gereden.

Nicola Larini

Nicola Larini (wagennummer 8) is eveneens een Italiaanse coureur. Larini is geboren in 1964 in Toscane (Italië). Hij reed voor Alfa Romeo in het Italiaanse Touring Car-kampioenschap en het Deutsche Tourenwagen Meisterschaft. In 1992 werd hij 1ste, 1993 1ste, 1994 3de, 1995 6de en 4de in twee toerwagenkampioenschappen. In 1996 werd hij 11de.

De schaalmodellen

Deze set bestaat uit twee schaalmodellen en zijn van HPI Racing. Als set valt deze dan ook in de hoge prijsklasse. De modellen zijn vrijwel identiek op wat kleine dingen na, zoals de coureurnamen, wagennummers en bijvoorbeeld de zonneband op de voorruit. HPI Racing staat bekend om zijn zeer goede afwerking en oog voor de kleinste details. Deze modellen zijn hier geen uitzondering op. De lak en de kleur zijn mooi en de vele decals zitten er keurig op. De stand van de wielen is ook precies goed en kijken we door de zwarte velgen dan zien we de remschijven en klauwen.

De achterspoiler en de vier uitlaten hebben wel een iets te hoog plastic gehalte. Dit is niet heel storend, maar het is net een fractie minder dan de overige kwaliteiten. Ik zou het niet als een minpunt willen omschrijven, want het is maar minimaal en in het geheel nog steeds een ruime voldoende.

Deze set met wagennummers 7 en 8 staan gezamenlijk in een standaard kwaliteit showcase. De vorm is uiteraard wel anders. Wat ik erg leuk vind, is dat het Alfa-logo op de baseplate staat gedrukt. Je ziet er niet veel van, maar toch.

Helaas maakt HPI Racing onder deze naam geen schaalmodellen meer. Hun modellen waren altijd van hoge kwaliteit voor een redelijke prijs. Zoek je een vergelijkbare kwaliteit bij een ander merk dan zul je waarschijnlijk altijd meer geld kwijt zijn. Ik was en ben nog steeds fan van de HPI-modellen en ondanks dat ze geen nieuwe modellen meer uitbrengen, zijn er op het internet nog volop te vinden. Ik kan HPI Racing voor zowel de modellen als de kwaliteit dan ook zonder meer iedereen aanraden.

prijs: 10
kwaliteit: 8.5
details: 9.5

merk: Alfa Romeo | model: 155 | uitvoering: V6 Ti DTM #7 A.Nannini| jaar: 1993 | kleur: Rood | schaal: 1:43 | fabrikant: HPI Racing

merk: Alfa Romeo | model: 155 | uitvoering: V6 Ti DTM #8 A.Larini | jaar: 1993 | kleur: Rood | schaal: 1:43 | fabrikant: HPI Racing

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »