Selecteer een pagina

Alfa Romeo 8C 2900 B Touring Berlinetta

Alfa Romeo 8C 2900 B Touring Berlinetta

31/10/21

Alfa Romeo 8C 2900 B Touring Berlinetta

Het was in 1924 dat Vittorio Jano zijn eerste achtcilinder lijnmotor voor Alfa Romeo ontwikkelde. 8C staat bij Alfa voor acht cilinders, maar die aanduiding werd in 1928 nog niet gebruikt. Het is pas in 1931 dat Alfa Romeo de benaming 8C zou gaan gebruiken, dit gebeurde bij de Mille Miglia-race.

De 8C-motoren waren ontwikkeld als racemotoren en in eerste instantie zouden ze deze dan ook niet aan particulieren verkopen. Op deze beslissing kwamen ze snel terug en dat jaar nog (1931) kon je bij Alfa Romeo een 8C (de achtcilinder) met rollend chassis kopen. Er was keuze uit een korte (Corto) of de langere (Lungo) variant. Carrosseriebouwers creëerden vervolgens de mooiste carrosserieën.
Bekende Italiaanse carrosseriebouwers waren Zagato, Pininfarina, Touring en Castagna. Naast deze bekende namen waren er ook nog andere carrosseriebouwers en in een enkel geval deed Alfa Romeo het zelf.

8C 2900

In 1935 werd op de London Motor Show de 8C 2900A onthuld. Dit model was ontwikkeld als racewagen waarbij de achtcilinder een vermogen had van 220 pk. Het Italiaanse raceteam Scuderia Ferrari nam in 1936 en 37 deel aan de Mille Miglia met drie 8C 2900A’s en waren daarbij zeer succesvol.

In 1937 komen we dan eindelijk uit bij de 8C 2900B. Dit model was in tegenstelling tot de eerste 8C 2900 modellen wel bedoeld als reguliere straatauto. Met 180 pk was de motor minder krachtig maar daardoor wel comfortabeler en betrouwbaarder.
Van de 8C 2900 B zouden slechts 32 exemplaren zijn gebouwd waarbij Pininfarina er enkele van een carrosserie voorzag. Echter de meeste carrosserieën kwamen van de hand van Carrozzeria Touring.

Carrozzeria Touring Superleggera

Carrozzeria Touring Superleggera is een Italiaanse carrosseriebouwer wat in 1925 is opgericht in Milaan. Ze staan bekend om hun beeldschone ontwerpen, maar ook van de superleggera constructiemethode. Een constructiemethode wat ondanks het gebruik van een licht materiaal (aluminium legering) toch een sterk geheel was.
De Alfa Romeo 8C 2300B was de eerste toerwagen gebouwd volgens het superleggera-principe, maar de echte bekendheid kwam pas met de komst van de 8C 2900.
Van de mooiste variant, de 8C 2900B Touring Berlinetta zijn slechts vijf exemplaren gemaakt.

Het schaalmodel

Het miniatuurmodel is van Minichamps en zit qua prijs aan de onderkant van de hoge klasse. Een blik op het model geeft je direct een goede indruk van de kwaliteit. Het model is mooi gemaakt met veel fraaie details en heeft een diepzwarte lak.

Beginnen we aan de voorzijde dan zien we daar een indrukwekkende grill voorzien van de letters, hoe klein ook, Alfa Romeo. Bovenaan de grill het eveneens zeer kleine embleem van Alfa Romeo maar wel als zodanig herkenbaar; 1:43 is nu eenmaal een kleine schaal.
De grill is voor wat het is gewoon prima in orde. Naast de grill zitten de in totaal vier koplampen en ook die zijn in eerste instantie netjes gemaakt en hebben een chrome look. Bekijken we deze lampen wat beter dan zien we hier toch een klein aandachtspuntje, het ‘lensglas’ zou net een fractie beter kunnen, maar ik zie het zeker niet als minpunt. Wanneer we wat omhoog gaan, zien we een enorm lange motorkap die overgaat in de vooruit. De binnenspiegel en de verfijnde ruitenwissers maken het geheel af.

Via de grote maar sierlijk spatborden bekijken we de zijkant waar de mooie vormen van Touring pas echt goed zichtbaar worden. De spaakvelgen zijn geweldig gemaakt met hele fijne spaakjes.
De koelgleuven aan de zijkant zijn dan weer wel simpel van uitvoering maar op dit kleine model volstaat het. Dit mede omdat ze gedeeltelijk achter de spatborden zitten. Via de keurige raampjes krijgen we een blik op het bruine interieur. Ook nu weer simpel plastic maar het doet geen afbreuk aan het model.

Via de sierlijke vormen komen we aan bij de prachtige achterkant wat er dan ook gewoon prima uit ziet. Mooi uitlaatje en een bijzonder vormgegeven achterlicht.
Ondanks de kleine aandachtspuntjes, ik wil ze absoluut niet als minpunten omschrijven, hebben we met deze Alfa Romeo een heel mooi miniatuur model van Minichamps. De prijs (gemiddelde vraagprijs) is misschien wat aan de hoge kant voor een Minichamps, maar dat mag in dit geval de pret niet drukken. Een aanrader!

prijs: 7
kwaliteit: 9.5
details: 8

merk: Alfa Romeo | model: 8C | uitvoering: 2900B Touring Berlinetta | jaar: 1938 | kleur: zwart | schaal: 1:43 | fabrikant: Minichamps

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »