Selecteer een pagina

Audi R10 TDI

Audi R10 TDI

09/10/21

Audi r10 tdi

De Audi R10 is een diesel aangedreven racewagen die vanaf het begin zeer dominant was in meerdere endurance races waaronder de 24 uur van Le Mans.  De R10 werd gebruik in de periode 2006 t/m 2009.

De dieselkrachtbron was een 5,5 liter V12 TDI. In de kwalificatie modus zou de V12 een begrensde 700 pk leveren. In de races was dit vermogen niet mogelijk omdat het roetfilter dan verstopt zou raken. Toch zou het blok nog altijd 640 pk leveren.

Hoewel het opmerkelijk was dat Audi met dieselmotoren ging racen was het niet de eerste keer dat dit gebeurde op Le Mans. Delettrez Diesel was Audi voor door in 1949 al deel te nemen met een diesel racewagen. In de jaren daarna zijn er nog tal van andere geweest die hetzelfde deden, nieuw was het dus niet wat Audi deed. Ook in 2004 deed Lola het met een V10 TDI en in 2007 kwam ook Peugeot met een diesel racewagen.

De Audi R10 was dermate dominant dat de ISMA (International Motor Sports Association) meerdere keren wijzigingen in de regels toegepast. De wijzigingen waren niet bedoeld om de Audi langzamer te maken maar wel om ervoor te zorgen dat de andere deelnemers het tempo van Audi beter konden volgen. Toch werkte dat maar beperkt.

De R10 zou op Le Mans een snelheid van 354 km/u bereikt hebben en dat zou op het huidige circuit een record zijn voor LMP auto’s. De topsnelheid van de wagen zou overigens 370 km/u zijn.

De schaalmodellen

We bespreken hier twee Audi R10 modellen. De eerste is de matzwarte test versie uit 2007. Het model is van Ixo en zit in de middenklasse. Het matzwart is mooi en geeft het model een stoer uiterlijk. De lak is prima in orde. Eigenlijk is alles gewoon prima in orde, zeker gezien de niet al te hoge prijs voor het model.

Toch zijn er wel wat puntjes die opvallen door hun iets mindere kwaliteit. Om te beginnen hebben de spoilers voor en achter een soort carbon achtige print. Ik weet niet of dit inderdaad carbon moest voorstellen maar indien dat wel het geval was dan is dat mislukt. Echter heel storend is het ook weer niet in dit geval. Andere puntjes die net iets achter blijven zijn de achterlichten, uitlaten en de koelopeningen in de carrosserie. Die laatste zijn wat vlak.

Nu lijkt het wellicht een heel matig model maar dat is het zeer zeker niet. Andere details zijn keurig in orde zoals de velgen, spiegels en de vorm van spoilers en vleugeltjes. Ook de lampen aan de voorzijde, antenne en spiegels zien er keurig uit evenals de sleepogen voor en achter. In het geheel genomen is het dus een erg leuk model voor een geringe prijs, een mooie voldoende.

R10 #15 Le Mans

Het andere model (ook van Ixo) is feitelijk hetzelfde als de matzwarte uitvoering. De kleur is nu een soort van antraciet-achtig metallic en rijkelijk voorzien van de nodige stickers.

Kleine veranderingen zijn te vinden in een iets andere achtervleugel en de kleine wings aan de voorzijde. De rest van de model is hetzelfde met dezelfde plus en minpunten. Wat wel opvalt is dat de koelgleuven of openingen in de body bij dit model een stuk beter gestilleerd zijn. De lijnen zijn veel scherper alsof deze uit een betere mal zijn gekomen. Het kan ook nog zo zijn dat het verschil in soort lak de oorzaak is.

Zoals gezegd heeft deze uitvoeren veel stickers waarvan de hoofdkleur rood is. Verders zitten er de nodige sponsors op geplakt. Ook dit model krijg dus een mooie voldoende om dezelfde redenen als de matzwarte uitvoering.

prijs: 7
kwaliteit: 7
details: 6

merk: Audi | model: R10 TDI | uitvoering: testcar | jaar: 2007 | kleur: matzwart | schaal: 1:43 | fabrikant: Ixo

merk: Audi | model: R10 TDI | uitvoering: #15 Le Mans | jaar: 2009 | kleur: antraciet/rood | schaal: 1:43 | fabrikant: Ixo

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »