Selecteer een pagina

Audi R15 TDI

Audi R15 TDI

04/11/21

Audi R15 TDI

2008 was het jaar dat de Audi R15 getest werd om vervolgens in 2009 direct zijn eerste debuutrace te winnen, dit was de 12-uursrace van Sebring.

De R15 TDI heeft net als zijn voorganger de R10 een dieselmotor. Was het bij de R10 nog een V12, bij de R15 is het een 5,5 liter V10 met 600 pk. Omdat de V10 kleiner was dan de V12, was deze beter in de wagen te positioneren. Dit kwam de balans en daarmee het rijgedrag ten goede. De topsnelheid lag ruim boven de 330 km/u. De belangrijkste tegenstander van Audi was Peugeot.

24 uur van Le Mans

De bekendste races waar deze Audi’s aan deelnamen, is natuurlijk de 24 Heures du Mans. Deze race werd voor het eerst verreden in 1923 op het (sinds 2018) bijna 14 km circuit ‘Circuit de la Sarthe’ in Le Mans. Het is één van de oudste races ter wereld waar in de beginjaren de race werd gereden op normale publieke wegen. Het is ook het circuit waar het ergste race-ongeval uit de geschiedenis plaatsvond. In 1955 kwamen na een crash veel onderdelen in het publiek terecht waarbij 83 mensen om het leven kwamen.

Wat ook typisch voor deze races was, waren de zogenaamde Le Mans starts. De wagens stonden aan de zijkant van het baan en de coureurs aan de andere kant. Bij het startschot moesten de coureurs naar hun wagen rennen, instappen, starten en gaan rijden. Dit zag er spectaculair uit, de veiligheid was echter ver te zoeken. Dit was dan ook de reden waarom ze daar in 1970 mee gestopt zijn.

Het schaalmodel

Ixo heeft met dit model een mooie verkleining gemaakt en zit in de lagere middenklasse qua prijs. Het model heeft veel details en de stickers zitten er heel netjes op. Heel verfijnd is de afwerking niet, maar het volstaat zeer zeker.

In het geheel is het gewoon een erg leuk en mooi model. Zelfs de rode racegordels in de kuipstoel zijn leuk gedaan, toch een mooi detail bij een open model als de R15.
Waar het eigenlijk wel wat beter zou kunnen, is de achterzijde. Deze is wel erg simpel uitgevoerd en blijft wat achter bij de rest van het model, maar zoals ik net al zei is het in zijn geheel gewoon prima in orde. Zeker in deze matzwarte verf is het een stoer model.

prijs: 7
kwaliteit: 7
details: 6

merk: Audi | model: R15 TDI | uitvoering: test car | jaar: 2009 | kleur: mat zwart | schaal: 1:43 | fabrikant: Ixo

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »