Selecteer een pagina

AUDI

Audi is ontstaan vanuit het in 1899 opgerichte A. Horch & Cie, opgericht door August Horch en enkele zakenpartners. Omdat August Horch de merknaam Horch meer bekendheid wilde geven, had hij het plan om de autosport in te gaan. Zijn zakenpartners zagen hier niets in en er ontstond onenigheid binnen het bedrijf waarop August in 1909 uit het bedrijf gezet werd.

August Horch gaf niet op en besloot zelf een nieuw bedrijf op te richten. Helaas kon hij zijn eigen naam Horch niet meer gebruiken als merknaam omdat deze inmiddels gedeponeerd was door zijn ex-zakenpartners.

Lees meer ...

Audi

Een jonge zoon van een vriend stelde voor om het bedrijf Audi te noemen. Opvallend is dat Horch in het Latijns Audi is. August kon zich hier wel in vinden en het merk Audi werd een feit met de oprichting van Audi Automobilwerke GmbH.

Auto Union

Jaren later in 1932 fuseerde Audi met DKW, Wanderer en opvallend genoeg Horch tot één bedrijf onder de naam Auto Union. De merken afzonderlijk bleven wel bestaan. Het logo van Audi met de vier in elkaar gehaakte ringen staat symbool voor deze samenwerking en dat logo zien we tegenwoordig nog steeds op Audi’s zitten.

Ook Auto Union ontkwam niet aan de Tweede Wereldoorlog en produceerde legervoertuigen. Na de oorlog werd de oorspronkelijke productie weer hervat maar de fabriek werd wel onderdeel van Mercedes-Benz.

Volkswagen

Inmiddels zijn we aanbeland in 1965 en in dat jaar gaf Volkswagen aan dat ze Auto Union van Mercedes-Benz wilden overnemen, iets wat uiteindelijk ook zou geschieden. In 1969 zou ook het bedrijf NSU toegevoegd worden waarop Auto Union de nieuwe naam Audi NSU Auto Union A.G. kreeg. Deze naam bleef tot 1985 bestaan waarna het veranderde in Audi A.G.
De slagzin ‘Vorsprung durch Technik’ wat bekend is van Audi komt oorspronkelijk van NSU.

August Horch

De oorspronkelijke oprichter van wat uiteindelijk Audi zou worden is dus August Horch. August is geboren in 1868 en werkte voor de oprichting van zijn eigen bedrijf bij Karl Benz. Benz zou later onderdeel worden van Mercedes-Benz.

 

Translate »