Selecteer een pagina

Auto Union 1000 Sp

Auto Union 1000 Sp

16/10/21

Auto Union 1000 Sp

Dit model trok mijn aandacht door de prachtige ‘staartvinnen’ in combinatie met de achterlichten. Het is een Duits merk, maar het design is duidelijk Amerikaans. Dit laatste is niet vreemd, omdat ze er geen geheim van maakten dat hun styling gekopieerd was van de Ford Thunderbird.

Het gaat hier om de Auto Union 1000 Sp Roadster. De gesloten versie (sportcoupé) werd vanaf 1958 in productie genomen. Vanaf 1961 kwam daar de open roadster-variant bij waarvan we hier dus het schaalmodel hebben. Van de roadster zijn er in totaal 1640 stuks geproduceerd.

De 1000 Sp had een kleine (981 cc) driecilinder tweetaktmotor van 55 pk, hoewel er ook 50 exemplaren (1959) waren voorzien van een 1280 cc V6 tweetaktmotor. De 1000 Sp kon met die 55 pk een top bereiken van 140 km/u en de 0-100 sprint in 22 seconden. Geen bijzondere prestaties, maar daar ging het bij de roadster ook helemaal niet om. Nee, met de roadster moet je gewoon rustig cruisen en genieten van al het mooie om je heen en dus ook van de 1000 Sp zelf.

De voorloper van de Auto Union 1000 Sp was een DKW 3=6 en de opvolger was dan weer de Audi 100 Coupé.

Het schaalmodel

Dan de beoordeling van het schaalmodel zelf. Ik beoordeel dit niet aan de hand van mijn foto’s, maar puur op het kleine (1:43) model wat dan voor mij staat. Op de foto zie je immers weer andere dingen, omdat het een vergroting is van de werkelijke grootte, wat soms een voordeel en soms een nadeel is.

Op de foto zie je bijvoorbeeld dat de ruitenwissers, velgen en koplampen vrij grof zijn gemaakt, terwijl je dit op het model wat je in handen heb niet zo ervaart. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de lat altijd erg hoog leg, ik bekijk het geheel soms (te) kritisch.
Het model is van Minichamps en ziet er gewoon goed uit, qua prijs zit het in de middenklasse. Het model heeft mooie vormen en staat gewoon goed in de lak. De kleur is saai, maar past helemaal in het tijdsbeeld van de Auto Union.

Sommige details zijn erg keurig terwijl andere weer net wat minder zijn. Het plastic interieur is vrij eenvoudig en oogt goedkoop en dat valt uiteraard extra op bij een cabrio. Het dashboard zelf is juist weer fraai en ook het stuur is erg fijntjes en fraai (op de foto vind ik dit bijvoorbeeld weer vrij grof overkomen).

Wielen, bumpers, lichten en ruitje zien er gewoon erg goed uit, maar zoals bijna altijd blijkt zo’n fijne grill toch weer wat lastiger om te maken. Niet storend bij dit model overigens en het is bij veel andere merken niet anders. Over het geheel gezien, hebben we hier gewoon een meer dan keurig schaalmodel die een zeer ruime voldoende krijgt. Een model om van te genieten en in veel collecties niet zal misstaan.

prijs: 9
kwaliteit: 8
details: 7.5

merk: Auto Union | model: 1000 Sp | uitvoering: Roadster | jaar: 1961 | kleur: beige | schaal: 1:43 | fabrikant: Minichamps

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »