Selecteer een pagina

AUTO UNION

Auto Union is een merknaam die ontstond door de fusie (1932) van Audi, DKW, Horch en Wanderer. Het merklogo bestond uit vier gekoppelde ringen, zoals te zien is op de achterzijde van het model. Op dit logo komen we later nog terug. Het merk overleefde de Tweede Wereldoorlog niet, maar na het einde van die oorlog deden ze wel een poging om het merk weer nieuw leven in te blazen. Dit laatste lukte helaas niet waarna een aantal ex-werknemers zelf aan de slag ging in 1949 met het bouwen van auto’s onder de naam DKW.

Lees meer ...

Die poging was ook niet het succes waar ze op gehoopt hadden, tot het grote (Mercedes) Daimler-Benz een meerderheid in de aandelen verkreeg. Dit was op zichzelf niet nadelig, want zo kregen ze de beschikking over de modernste technieken.
Voor het merk DKW werd een andere, maar bekende naam uit de kast gehaald, die ging namelijk weer verder onder de naam Auto Union.

In 1965 verkocht Mercedes het Auto Union aan het Volkswagen AG en die haalde het vooroorlogse merk Audi weer uit de kast. In 1969 werd ook het merk NSU toegevoegd en ging het geheel als Audi NSU Auto-Union A.G. door het leven. Wat namen betreft, heeft het merk dus een lange en ingewikkelde weg van samensmeltingen achter de rug om uiteindelijk in 1985 als Audi A.G. verder te gaan.

Audi is dan weer de Latijnse vertaling voor Horch, een naam die eerder al bij de fusie in 1932 betrokken was (meer over te lezen onder het knopje Audi op deze site). Horch had op zijn beurt weer zijn oorsprong in 1899 als Horch Automobielwerke GmbH, het bedrijf van een ex-werknemer van Benz, August Horch (meer over te lezen onder het knopje Horch op dze site).
Het verhaal achter Auto Union en de vier ringen van het logo achterop de wagen heeft dus een lange geschiedenis van samenwerkingen en steeds weer zijn er namen en merken aan elkaar te linken. Wat we vandaag de dag nog zien van dit hele verhaal is het logo met de vier ringen op de wagens van Audi.

Translate »