Selecteer een pagina

Bentley 4½ Litre Supercharged

Bentley 4½ Litre Supercharged

04/12/21

‘Bentley 4½ Litre Supercharged

De Bentley 4½ Litre Supercharged wordt ook wel Blower Bentley genoemd.
Tim Birkin (Sir Henry Ralph Stanley Birkin) was een Britse autocoureur en één van de Bentley Boys. In 1928 kocht hij een 4½ Litre en was daarmee redelijk succesvol. Het jaar daarop racete Birkin met een Bentley Speed Six, maar hij vond deze te log. Ettore Bugatti omschreef de wagen zelfs als ‘de snelste vrachtwagen ter wereld’ en dat was nou niet direct een compliment. Birkin was het daarmee eens en verzocht Bentley een lichte maar krachtiger model te ontwikkelen. Bentley Motors zag daar weinig in waarop Birkin besloot de ontwikkeling zelf te doen.

Samen met wat specialisten nam hij de 4½ Litre (straatmodel 110 pk, racemodel 130 pk) en monteerde een enorme supercharger (blower) voorop de wagen. Het vermogen nam aanzienlijk toe tot ruim 240 pk voor de racemodel (straatmodel 175 pk) maar later zou blijken dat hij ook onbetrouwbaar was geworden.

Walter Owen Bentley

Walter Owen Bentley stond niet achter dit project. Birkin wist hem echter toch te overtuigen om 50 exemplaren te maken. Dit aantal was nodig om het model, de vijf door Birkin gebouwde exemplaren, in te mogen schrijven voor de 24 uren van Le Mans. Hoewel Walter nooit achter het project heeft gestaan had hij geen keuze omdat grootaandeelhouder, coureur en vriend van Birkin Woolf Barnato zijn goedkeurig had gegeven. Walter bleef echter weigeren om de supercharger in te bouwen met als gevolg dat het apparaat voorop de auto gemonteerd werd. Het gaf de wagen zijn typisch herkenbare uiterlijk maar vanwege het extra gewicht aan de voorzijde kwam het de wegligging niet ten goede.

Heel succesvol was het model dan ook niet, maar het wist desondanks toch snelheidsrecords op zijn naam te zetten. Dit zorgde wel dat de 4½ Litre Supercharged alsnog een populaire racewagen werd. Uiteindelijk zijn er van de 4½ Litre 720 exemplaren gemaakt waarvan er 55 een supercharger hadden.

Het schaalmodel

Minichamps maakte deze mooie 1:43 verkleining en dat is best goed gelukt. De donkergroene kleur vind ik persoonlijk erg mooi op de oude Bentley’s en in dit geval is het ook erg goed aangebracht. Het model beschikt over erg veel details maar nergens zijn deze te grof gemaakt. Wel hebben bepaalde onderdelen een redelijk hoog plasticgehalte, maar in het geheel gezien is dat totaal niet storend. Het gaat dan onder andere om het afdekzeil en de supercharger.
Aan de andere kant zijn er heel veel details juist erg verfijnd waardoor je merkt dat er toch aandacht aan is besteed. De spaken in de velgen bijvoorbeeld maar ook de ruitjes, stuur en dashboard zijn goed gelukt net als de koplampen.

Is het model perfect? Nee helemaal niet, maar een eerste indruk geeft je dat idee wel en dat is knap, zeker gezien de relatief lage prijs (middenklasse). Deze indruk verandert ook niet meer overigens. In het echt komt het miniatuurmodel vele malen beter tot zijn recht dan op de foto’s dus ben je op zoek naar een dergelijk model, sla deze van Minichamps dan zeker niet over want hij gaat je niet teleurstellen.

prijs: 9
kwaliteit: 9
details: 9

merk: Bentley | model: 4½ Litre Supercharged | uitvoering: #8 | jaar: 1930 | kleur: groen | schaal: 1:43 | fabrikant: Minichamps

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »