Selecteer een pagina

BMW 502 Fire Brigade

BMW 502 Fire Brigade

18/10/21

BMW 502

Begin jaren 50 kwam BMW met de 501, een mooie wagen met een zes-in-lijn motor. Ondanks dat er met het model niks mis was, kon het toch niet concurreren met de andere merken omdat die simpelweg goedkoper waren. Voor BMW was dit reden om in 1954 met de 502 te komen.

De 502 was vrijwel identiek aan de 501, maar er waren wel verschillen. Zo had de 502 in de spatborden geïntegreerde mistlampen, terwijl de 501 helemaal geen mistlampen had. Ook was de 502 voorzien van chromen strips voor een luxere uitstraling. De wagen was in zijn geheel gewoon als luxer model ontworpen. Dit zag je ook aan het interieur terug, want daar was zo’n beetje alles met kwaliteitsstof gestoffeerd. Denk hier aan de stoelen, deurpanelen maar ook het dakhemel. Het zorgde voor een luxe sfeer in de auto mede door het gedempte geluid waardoor je veel rust ervaardde.

Het grootste verschil was onder de lange motorkap te vinden. De zes-in-lijn was vervangen voor een 2,6 liter V8 (95 pk). Niet veel later zou daar een 3,2 liter V8 (120/140 pk) aan toegevoegd worden waarbij de 3,2 liter Super het topmodel was.
Voor de introductie van de 501 was feitelijk al bekend dat de zes-in-lijn niet voldoende vermogen (65 pk) zou hebben voor die wagen. BMW erkende dit probleem ook, maar de ontwikkeling van een sterkere motor nam nu eenmaal veel tijd in beslag. Dit was dan ook de reden dat de 502 pas enige tijd later op de markt kwam.

Dure luxe

Met die V8 was de 502 ook direct een snelle auto voor die tijd en niet onbelangrijk, een stuk sneller dan zijn grote concurrent Mercedes die het toen nog moest doen met een zescilinder. De 3,2 liter 502 zou zelfs Duitslands snelste productiesedan zijn geweest. BMW had zich met de 502 sterk in de markt gezet, maar toch herhaalde de geschiedenis zich. Al deze luxe had zo zijn prijs. Juist die hoge prijs die BMW voor de 502 moest vragen, zorgde wederom voor lage verkoopcijfers.

Het schaalmodel

Hoewel onze collectie een 1:43-verzameling is, zijn er een paar uitzonderingen te vinden die de schaal 1:18 hebben. Dat is ook het geval met deze BMW van AUTOart.

Het voordeel van een 1:18-model is dat je de dingen beter kunt bekijken en voor een fabrikant is het ook gemakkelijker om een strak model af te leveren. Het model ziet er dan ook erg goed uit en zeker in deze Fire Brigade-uitvoering is het een zeer leuke verschijning. Leuk detail voor mijzelf is dat ik zelf ook brandweerman ben geweest, dus dan is de klik bij voorbaat al wat groter met brandweeruitvoeringen.

De rood witte lak is erg mooi en keurig aangebracht. Kijken we naar de voorzijde dan zien we de bekende BMW ‘nieren’-grill die bij dit model nog erg smal maar sierlijk zijn. De koplampen zijn mooi groot rond, iets wat helemaal bij die tijd past. De sierlijke spatborden lopen mooi langs de portieren helemaal naar de achterkant en zelfs daar loopt de lijn door over de gehele achterzijde.
Op het dak staat een leuk blauwe zwaailamp en dat mag je ook verwachten bij een brandweervoertuig. Details zijn mooi aanwezig en ook het interieur is prima in orde, dit laatste is ook weer een voordeel bij 1:18-modellen ten opzichte van 1:43.

Ook de ramen zitten er netjes in en zoals vrij gebruikelijk bij deze schaal kunnen de nodige dingen geopend worden. Al is dit laatste met de komst van Resin-modellen niet altijd meer vanzelfsprekend. Moet ik na lang kijken een minpunt aanhalen dan is het de uitlaat. Deze had op een simpele wijze wat beter kunnen zijn. Echter doet het verder geen afbreuk aan het model in zijn geheel en heeft AUTOart hiermee een erg leuk model op de markt gebracht. In de tijd dat dit model aangekocht is zat het qua prijs in de hoge klasse. Inmiddels liggen die prijzen ver in de topklasse, als je het model al kunt vinden.

prijs: 9.5
kwaliteit: 9.5
details: 9

merk: BMW | model: 502 | uitvoering: Fire Brigade | jaar: 1962 | kleur: rood/wit | schaal: 1:18 | fabrikant: AUTOart

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »