Selecteer een pagina

BUGATTI

Bugatti is een Frans merk van de Italiaan Ettore Bugatti die in Duitsland zijn bedrijf oprichtte.
Ettore Arco Isidoro Bugatti is in 1881 geboren in Milaan, Italië. De familie Bugatti was een echte kunstenaarsfamilie waardoor Ettore en zijn broer naar de kunstacademie gingen. Echter bleek al snel dat Ettore meer interesse in techniek had waardoor hij als 17-jarige de academie verliet.

Hij ging werken in een fietsenfabriek (Prinetti e Stucchi) waar ze bezig waren om een gemotoriseerde driewieler te maken. Ettore verbeterde dit model en reed hiermee zijn eerste race in 1899.
Hierna ontwikkelde Ettore de driewieler verder en maakte hier een variant met vier wielen van. Prinetti e Stucchi besloot echter de fabricage van gemotoriseerde voertuigen te stoppen waarop Ettore Bugatti het bedrijf verliet. In 1900 bouwde Bugatti zijn eigen auto en hiermee werd ook de Grand Prix van Milaan gewonnen.

 

Lees meer ...

Loopbaan

In 1902 besloot Ettore te verhuizen en ging aan het werk bij De Dietrich. De Dietrich was een automerk. Daar kwam hij in aanraking met Émile Mathis waarop de twee in 1904 besloten om een eigen automerk te beginnen, dit werd Mathis-Hermes. De samenwerking duurde niet lang want in 1906 ging Ettore bij Deutz werken als autobouwer. Omdat dit geen succes was besloot Deutz te stoppen met het bouwen van auto’s. Dit was ook de periode dat Ettore weer zijn eigen auto ontwikkelde, de Bugatti Type 13.

Automobiles Ettote Bugatti

Uiteindelijk nam Ettore Bugatti in 1909 het besluit om daadwerkelijk als zelfstandig fabrikant zijn ontwerpen te gaan produceren. Het bedrijf kreeg de naam Automobiles Ettore Bugatti. Bugatti werd een succesvol bedrijf maar hij bouwde zijn modellen altijd in kleine series. Wel waren de modellen altijd bijzonder creaties.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf en/of de merknaam Bugatti in handen geweest van onder andere Bank der Deutschen Luftfahrt, Hispano-Suiza, Romano Artioli (Italiaanse inversteerders) en Volkswagen.
Volkswagen heeft het merk uiteindelijk echt nieuw leven ingeblazen door met de Veyron te komen. Een straatauto die door de grens van 400 km/u kon. Na de Veyron kwam het model Chiron wat nog indrukwekkender was, Bugatti is duidelijk terug met extreme maar mooie wagens.

Inmiddels (2021) is het merk in handen van Porsche en Rimac.

Translate »