Selecteer een pagina

Cadillac V16 LWB Imperial Sedan

Cadillac V16 LWB Imperial Sedan

28/08/21

Cadillac V16 LWB Imperial Sedan

Deze Cadillac, serie 452, was voorzien van een gigantische 16-cilindermotor. Een V16 in dit geval, maar hij was ook leverbaar met een V12.

De Cadillac V16 is geproduceerd van 1930 tot 1940. Deze auto was Cadillac’s topmodel. In zijn loopbaan kende de Cadillac V16 een tweetal verschillende motoren, het eerste type werd gebruikt van 1930 tot en met 1937, het andere type van 1938 tot het einde van het model in 1940. Grootste verschil was de hoek tussen de cilinderbanken.

 

Het eerste type (serie 452) had een inhoud van 7,4 liter en leverde slechts 165 pk (1930, 185 pk in 1937). De wagen had hiermee een topsnelheid van 160 km/u. Het tweede type (serie 90) had een iets kleinere inhoud met zijn 7,1 liter en leverde 185 pk. Niet echt hoge vermogens voor dergelijk grote motoren, maar dat was niet ongewoon bij Amerikaanse motoren.

Al Capone

Wellicht de bekendste eigenaar van een Cadillac V16 was Al Capone. Ook bezat Capone nog wat andere Cadillacs, waaronder gepantserde wagens. In één van die gepantserde Cadillacs reed de toenmalige president van Amerika, Franklin Delano Roosevelt, de dag na de Japanse aanval op Pearl Harbor. Men achtte het nodig dat Roosevelt per direct in een kogelvrije wagen vervoerd zou worden en Capone’s Cadillac stond in opslag na een inbeslagname. Capone zat op dat moment in de bekendste gevangenis ter wereld, Alcatraz. Dit was overigens niet de V16, maar een Cadillac Sedan V8 Town uit 1928. Er zijn echter wel twijfels in hoeverre dit verhaal waar is.

Alphonse Gabriel Capone, geboren (1899) in de New Yorkse wijk Brooklyn was een beruchte gangster in de jaren 20 en 30 van de 20ste eeuw. Hij leefde in Chicago waar hij zich bezighield met gokken, afpersen, prostitutie en handel in alcohol. Ook deed hij veel aan liefdadigheid en dat maakte hem populair bij de normale bevolking. Als gevangene heeft Al Capone een aantal jaren doorgebracht in het inmiddels beroemde Alcatraz. Vanwege zijn slechte gezondheid is hij vervroegd vrijgelaten en op 48-jarige leeftijd overleed hij in 1947. Al Capone had een sterke voorkeur voor gepantserde Cadillacs.

Het schaalmodel

Het schaalmodel zat van oorsprong in de budgetklasse. Toch ziet het model er heel leuk uit. De zwarte lak zit er goed op, maar is uiteraard niet van het niveau dat je op een high-end model tegen komt. En dat hoeft ook helemaal niet, ook in 1930 was de lak niet zoals vandaag de dag. De verhoudingen zijn erg netjes en er zijn veel leuke details te vinden. De wielen zijn mooi uitgevoerd met hun white-wall banden en omringen de spaakvelgen netjes. De zwarte spaken zijn ook erg redelijk uitgevoerd en vormen samen met de chromen velgrand een mooie combinatie.

Het front bestaat uit een grote grill met daarvoor meerdere koplampen en een tweetal luchthoorns die de taak van claxon hadden. Alles is netjes en voorzien van veel details. Ja het plastic niveau van het chroomwerk is hoog, maar het is zeer zeker niet storend op dit model. Belangrijker vind ikzelf de aanwezigheid van de details, zoals de emblemen en het motief in het koplampglas. Zelfs de radiateurdop met ornament is aanwezig en fraai gemaakt.

De achterzijde is hetzelfde verhaal; gewoon erg netjes en wat je mag verwachten. De ruitjes en het interieur zijn meer dan redelijk en trekken het hele model naar een hoger niveau. Het hele model klopt gewoon en bij het zien ervan proef je ook gelijk de sfeer van de jaren 30 uit de vorige eeuw.

Ixo heeft, ondanks dat het een budgetmodel is, mooi werk geleverd. Je zou zelfs kunnen stellen dat dit model boven zijn prijsklasse uitstijgt. Dat lijkt mij een mooi compliment en zeker ook Cadillac waardig.

prijs: 9
kwaliteit: 9
details: 6

merk: Cadillac | model: V16 | uitvoering: Imperial Sedan | jaar: 1930 | kleur: zwart | schaal: 1:43 | fabrikant: Ixo

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »