Selecteer een pagina

CADILLAC

Cadillac is opgericht in 1902 en daarmee één van de oudste automerken. In Amerika is het zelfs op Buick na het oudste merk en heeft zijn naam te danken aan de oprichter van Detroit, Antoine de Lamothe Cadillac. Antoine was een Franse ontdekkingsreiziger en stichtte in 1701 Fort Pontchartrain du Detroit, het huidige Detroit.

Lees meer ...

Henry Ford

In 1899 werd Detroit Automobile Company opgericht maar een jaar later ging dat failliet. Eén jaar later startte het bedrijf opnieuw, deze keer met Henry Ford aan het leiding onder de naam Henry Ford Company. Een succes was het niet want drie maanden later ging het wederom failliet.

Henry Leland

Henry Leland werd aangesteld om de waarde van de fabriek en inboedel te bepalen. Leland had zelf met partners het bedrijf Leland, Faulconer & Norton opgericht. Dat bedrijf bouwde verschillende machines maar later ook benzinemotoren. Tijdens een bijeenkomst van een groep investeerders stelde Leland voor om het bedrijf voort te zetten, iets wat de investeerders wel zagen zitten. Voor de naam keken ze naar de oprichter van Detroit en Cadillac Automobile Company was geboren.

Eerste Cadillac een feit

Eind 1902 was de eerste Cadillac een feit en in januari 1903 werd deze op de autosalon van New York tentoongesteld. Niet geheel zonder succes want de orders kwamen in grote getalen binnen.

Het succes bleef niet onopgemerkt. In 1908 deed William Durant van General Motors een bod op Cadillac. Leland wees het af maar enige tijd later ging hij toch akkoord met een veel hoger bod. Durant kon dit betalen door de verdiensten uit het andere succesvolle merk Buick. Leland bleef nog wel jaren in dienst maar zou in 1917 alsnog vetrekken na een meningsverschil.

Lincoln Motor Company

Leland zou vervolgens Lincoln Motor Company oprichten en dat bedrijf werd uiteindelijk weer overgenomen door Ford. Ford zou later één van de belangrijkste concurrenten worden van Cadillac.

Tegenslagen

Het bedrijf bleef succesvol maar in de decennia die volgden kreeg het net als alle andere merken ook te maken met tegenslagen. Denk hierbij aan de Grote Depressie en Tweede Wereldoorlog. In de jaren 80 had men echter geregeld te maken met onbetrouwbare motorontwerpen en dat zou de reputatie van het merk flinke schade toebrengen. Daarnaast kregen ze ook met meer en vooral steeds betere concurrentie te maken van fabrikanten buiten Amerika.

Cadillac still alive

Gelukkig bestaat het merk na 119 jaar nog steeds en ik persoonlijk kan de modellen van Cadillac zeer waarderen.

Translate »