Selecteer een pagina

DODGE

Dodge is een Amerikaans automerk opgericht in 1914 door de broers John Francis Dodge en Horace Elgin Dodge. De broers werkten beiden in een scheepsmotorenfabriek in Detroit, maar besloten in 1887 een eigen bedrijfje op te zetten. Dit was Dodge Brothers Bicycle & Machine Factory wat al snel erg succesvol was. Jaren later, in 1901, gingen ze ook motorfiets onderdelen maken. Hiernaast werden ze ook toeleverancier voor Oldsmobile en in 1903 kwam daar ook Ford bij als klant.

Henry Ford kon echter zijn eerste rekening al niet betalen aan de broers Dodge en dit zal hen uiteindelijk zeer rijk gaan maken. Henry Ford loste zijn schuld in door de broers Dodge aandelen in Ford te geven en hoge posities in de raad van bestuur. De T-Ford zou een gigantisch succes worden en de gebroeders Dodge hierdoor miljonair. De samenwerking zou na een meningsverschil en rechtszaak eindigen in 1919, Ford kocht de aandelen terug.

Lees meer ...

Eerste auto

We maken een stapje terug naar 1914. In dat jaar introduceerden de broers hun eerste auto vanuit hun bedrijf The Dodge Brothers Motor Vehicle Company. De auto was een succes en mede door de goede betrouwbaarheid kreeg Dodge al gauw een goede naam.

1920 zou een rampjaar worden. In januari overleed John Dodge en in december van hetzelfde jaar Horace. De leiding werd tijdelijk overgenomen tot de weduwen het verkochten aan Dillon, Read & Company. In 1928 werd het bedrijf verkocht aan Chrysler.

De naam Dodge zal overigens wel gebruikt blijven worden en in het heden zien we het merk nog steeds ondanks diverse overnames.

Translate »