Selecteer een pagina

HONDA

Het Japanse Honda is opgericht in 1948 in Hamasmatsu door Soichiro Honda. Soichiro Honda is geboren in 1906 en was de oudste zoon van een smid. Het was een arm maar gelukkig gezin. Als kind hielp hij zijn vader al met het repareren van fietsen en aan een goede discipline werd veel waarde gehecht. De kennis en discipline die hij hierbij opdeed, zou later van groot belang worden. Ook had hij al op jonge leeftijd interesse in machines en ging zich bezighouden met de fabricage van racewagens. Dit deed hij als leerling bij Art Shokai van de broers Sakakibara.

In 1946 richtte Honda het Honda Technical Research Institute op wat in feite niet meer dan een simpele werkplaats was in een houten schuur. Omdat de economie van het land door de oorlog nog steeds slecht was, merkte Soichiro Honda dat er veel vraag was naar goedkoop en eenvoudig transport.

Lees meer ...

Honda Motor Co. Ltd

Hij besloot in 1948 Honda Motor Co. Ltd. op te richten en dat was geen verkeerde keuze. Het bedrijf zou een groot succes worden en voorzag in de transportbehoefte waar veel vraag naar was. Hij ging fietsen voorzien van een motor en dat waren de eerste stappen wat uiteindelijk zou leiden tot de volledige Honda-motorfietsen zoals we dat nu nog steeds kennen. Na de fietsen met een motortje volgde de lichte motorfietsen en de stap naar volwaardige en zwaardere motorfietsen volgde al spoedig. De jaren 50 waren zakelijk gezien erg belangrijk voor Honda, toen nog motorfietsfabrikant.

Auto’s

Pas in de jaren 60 (1962) ging Honda langzaam de automobielmarkt verkennen. De motorfietsen van Honda waren zo succesvol dat auto’s niet direct een hoge prioriteit hadden, maar het had de interesse van Honda wel. Honda exposeerde dan ook een drietal modellen op de Tokyo Motor Show.

Vanaf 1965 gingen de auto’s van Honda al snel een grotere rol spelen en nog voor de jaren 70 had het merk al verschillende modellen op de markt. Niet alleen in eigen land, maar ook bedoeld voor export. Naast één van de grootste motorfabrikanten was het nu een serieuze autobouwer. En daar zou het niet bij blijven want Honda zou ook groot worden met buitenboordmotoren, grasmaaiers, generatoren en ga zo maar door. Als innovatief bedrijf kwamen ze dan ook geregeld met vernieuwende technieken.

Takeo Fujisawa

Hoewel Soichiro Honda het bedrijf oprichtte, kwam het succes niet alleen van hem. Vlak na de oprichting ontmoette Honda Takeo Fujisawa. De twee werden zeer goede vrienden én zakenpartners. Takeo had meer interesse in de zakelijke kant en kreeg dan ook de functie van algemeen directeur. De twee hadden een bijzondere passie, ze wilden de beste (motor)fabrikant ter wereld worden.

 

Translate »