Selecteer een pagina

HORCH

Horch is een Duits merk, opgericht door August Horch en Salli Herz in 1899 in Keulen. Voorheen had August Horch gewerkt voor Karl Benz, maar hij besloot om voor zichzelf verder te gaan. In 1902 verhuisde hij zijn bedrijf naar Reichenbach im Vogtland. Twee jaar later in 1904 richtte hij Horch & Cie Motorwagenwerke AG op, dit was dan weer in Zwickau, Saksen. Hij koos voor die plaats omdat het in die tijd een belangrijk industrieel gebied was.

Audi

Na problemen binnen zijn bedrijf besloot Horch een tweede bedrijf op te zetten: August Horch Automobilwerke GmbH. August moest echter een andere naam bedenken voor zijn bedrijf, omdat het merk Horch al geregistreerd stond en hij geen rechten had over de naam Horch als merk. In 1910 was hij er eindelijk uit en noemde het bedrijf Audi Automobilwerke. Opvallend detail is dat Audi een Latijnse vertaling is voor de naam Horch.

In 1932 fuseerden zowel Horch als Audi met het bedrijf achter het merk DKW en Wanderer. Deze vier vormen samen de Auto Union AG in Chemnitz. De vier ringen (het huidige Audi-logo) van Auto Union zouden staan voor de samenwerking van de genoemde vier merken.

Lees meer ...

Auto Union

De oorlog had ook grote invloed op Auto Union AG Chemnitz; met als gevolg dat Auto Union AG Chemnitz na de oorlog werd ontbonden. De productie van civiele auto’s werd echter voortgezet onder de naam Auto Union GmbH. Omdat er in die tijd veel armoede was, beperkte de productie zich tot kleine modellen onder de naam DKW.

Volkswagen

In 1964 kocht de Volkswagen Group het Auto Union GmbH over en ze haalden de naam Audi onder het stof vandaan. Ze gingen onder de naam Audi weer wat luxere auto`s bouwen en dat groeide uit tot het Audi dat we vandaag de dag kennen, inclusief die vier ringen van het Audi-logo.

De auto’s van Horch stonden bekend als superieur aan andere geavanceerde auto’s van Mercedes of Benz (later Mercedes-Benz). Zijn innovaties zorgden echter ook soms voor de nodige financiële problemen binnen zijn bedrijf. Dit gebeurde bij veel bedrijven in die tijd, waardoor er veel overnames waren en samenwerkingen ontstonden.

 

Translate »