Selecteer een pagina

Jaguar C-Type

Jaguar C-Type

16/11/21

JAGUAR C-TYPE

De officiële naam van de C-Type is Jaguar XK120-C en geproduceerd in de periode 1951–1953 met in totaal 53 exemplaren. Het model is gebaseerd op de XK120 waarbij hoofdingenieur William Heynes mogelijkheden zag om het door te ontwikkelen tot een echt racemodel. Designer Malcolm Sayer was verantwoordelijk voor de aerodynamica. Voor de aandrijving gebruikte Jaguar een 3,4-liter zescilinder-in-lijnmotor wat in de C(ompetitie)-Type goed was voor 200 pk.

Le Mans

De C-Types van het Jaguar-fabrieksteam waren niet onverdienstelijk in de racerij. Ze wisten met dit model zelfs tot twee maal toe de 24 uren van Le Mans te winnen. In het eerste jaar (1951) wist de C-Type al direct de overwinning te pakken.

Omdat Jaguar zich toch wat zorgen maakte over de snelheid van concurrent Mercedes besloten ze de C-Type op verschillende fronten aan te passen. Dit had echter niet het gewenste effect en het Le Mans seizoen van 1952 verliep dan ook dramatisch voor Jaguar. Vanwege tijdgebrek kon Jaguar de aanpassingen niet meer testen met alle gevolgen van dien. Toch zat niet alles tegen want Sterling Moss wist in dat jaar de overwinning te pakken tijdens de Grand Prix van Reims.

1953 zou een beter raceseizoen worden voor Jaguar met de C-Type op de eerste, tweede en vierde plaats tijdens de 24 uren van Le Mans. En hoewel Jaguar ook tijdens andere races best succesvol was zijn het toch de 24 uur van Le Mans waarbij je als winnaar in de boeken wilt staan.

Zeventigste verjaardag

Voor de zeventigste verjaardag van de C-Type bouwt Jaguar Classic acht nieuwe C-Type Continuation-modellen. Deze worden geheel met de hand gebouwd en volledig volgens de specificaties van het 1953 C-Typemodel. De ingenieurs van Jaguar Classic gaan hierbij zeer grondig te werk. Ze kunnen veel informatie uit de archieven gebruiken en een oorspronkelijk exemplaar als voorbeeld. Dit alles om een zo authentiek mogelijk serie van acht 2022 C-Types te maken. Voor deze serie zal ook de 3,4-liter zescilinder-in-lijnmotor gebruikt worden al zal het vermogen met 220 pk wat hoger uitkomen dan bij het origineel.

Het schaalmodel

Het model is gemaakt door Brumm en net als bij alle merken zijn ook de prijzen bij Brumm gestegen waardoor dit model nu net in de middenklasse valt. Het model is leuk maar uiteraard is er genoeg op aan te merken. Toch wil ik daar niet te lang bij stilstaan, want voor deze prijs mag je nu eenmaal niet heel veel verwachten als het om details en de afwerking gaat.

In het geheel is het gewoon een leuk model en wat erop moet zitten, is ook aanwezig. Lederen riempjes voor de motorkap en een mooi gevormde voorruit. Een dashboard met de vele metertjes en een sportief stuur alsmede mooie spaakvelgen als een echte race tankdop. Alles heel simpel uitgevoerd, maar het is er wel. Het lakwerk is redelijk en zoals het hoort bij een Engelse racewagen in Britisch Racing Green.

Dit model heeft nummer 619 en dat is de uitvoering van 1952 waarin Stirling Moss deelnam aan de Mille Miglia volgens Brumm. Een leuk model mits je een verfijnde afwerkingskwaliteit even laat voor wat het is.

prijs: 7
kwaliteit: 5
details: 3

merk: Jaguar | model: C-Type | uitvoering: ’52 Mille Miglia | jaar: 1952 | kleur: Britisch Racing Green | schaal: 1:43 | fabrikant: Brumm

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »