Selecteer een pagina

KOENIGSEGG

Koenigsegg Automitive AB is een Zweedse autofabrikant van high-performance sportwagens. Het is een relatief jong merk wat is opgericht in 1994 door Christian Koenigsegg.

Christian Erland Harals von Koenigsegg, geboren in 1972, is de zoon van Jesko en Brita von Koenigsegg. De naam Jesko zou hij later voor één van zijn modellen gebruiken. Al op zeer jonge leeftijd had Christian interesse in auto’s. Toen hij 5 jaar was zag hij de stop-motionfilm The Pinchcliffe Grand Prix, een film over een fietsenmaker maar uiteindelijk een racewagen bouwde. Deze film was een enorm succes in Noorwegen en zou uitgroeien tot één van de meest bekeken Noorse films. Later was de film ook buiten Noorwegen te zien. Het zien van deze film zou later een rol gaan spelen in het leven van Christian.

Toen Christian begin twintig was runde hij een handelsbedrijf wat zich bezig hield met de export van voedsel. Het bedrijf was succesvol en verschafte Christian de financiële middelen om zijn eigen automerk op te zetten.

Lees meer ...

Eerste ontwerp

Zijn ontwerp werd door industrieel ontwerper David Crafoord omgezet in een tastbaar schaalmodel wat uiteindelijk weer zou leiden tot een rijdend prototype. Met het prototype werd veel getest, aangepast en verbeterde prototypes gemaakt.

Aanvankelijk maakte Christian gebruik van Audi V8 motoren maar na een mislukte deal met Audi moest hij op zoek naar wat anders. Dit werden motoren van Motori Moderni, een Formule 1 racemotorfabrikant. Na het overlijden van de oprichter van dat Italiaanse bedrijf ging het failliet waarna Christian opnieuw op zoek moest naar wat anders. Ditmaal besloot hij het anders te gaan doen en besloot zelf motoren te ontwikkelen op basis van Ford Racing componenten. Toch was Christian niet helemaal tevreden en besloot de volledige ontwikkeling en productie in eigen beheer te gaan doen.

Dit is zeer ongebruikelijke voor kleine fabrikanten, het is een zeer moeilijk traject maar vooral ook een zeer kostbare.
In 1996 werd het eerste prototype getoond waarna we pas in 2000 een productiemodel konden bekijken op de autosalon van Parijs. Twee jaar later in 2002 zou de eerste klant zijn Koenigsegg in ontvangst nemen.

 

Translate »