Selecteer een pagina

22/09/22

Lamborghini Huracán LP610-4

Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met de prachtige naam Sant’agata Bolognese. Een klein dorp met nog geen 6500 inwoners. Een leuk rustig dorp maar wat het voor ons interessant maak is dat Lamborghini zijn fabriek daar heeft staan.

De Huracán is in 2014 de opvolger van de Gallardo en zoals gebruikelijk komen er verschillende versies. Dit model is de LP 610-4 waarbij 610 staat voor het vermogen van deze stier, 610 pk. De 4 geeft aan dat het om een vierwielaangedreven auto gaat, een gegeven dat in de basis bij iedere hedendaagse Lamborghini het geval is. LP (Longitudinale Posteriore) geeft niets anders aan dan de wijze waarop de motor in het voertuig is geplaatst, in de lengterichting dus.

Dit motorblok is overigens wel een tot de verbeelding sprekend stukje techniek en mogelijk ook van een uitstervende ras. Een machtige 5.2 liter V10.

Audi

Moederbedrijf Audi gebruikt dit blok, met de nodige aanpassingen, ook in een aantal van hun eigen modellen. Het kan dus zomaar zijn dat je in een Audi rijdt met een Lamborghini motor. De prestaties zijn in ieder geval prima, een top van 325 km/u en een 0-100 sprintje dat niet meer kost dan 3,2 seconden.

Huracán, de naam van een Maya god maar zoals naar goed gebruik bij Lamborghini in dit geval de naam van een stieren ras.
Technisch zit de Huracán zeer goed in elkaar, misschien zelfs wel ’te’ goed. Het grillige karakter met zijn ruwe randjes van het oude Lamborghini zijn bijvoorbeeld ver te zoeken. Persoonlijk denk ik niet dat dat een nadeel is, integendeel zelfs. Met behulp van de nieuwste technieken rijdt de auto beter maar zeker ook veiliger, daar kan niemand wat op tegen hebben lijkt mij. Overigens is dat niet alleen bij Lamborghini het geval.

De charme van de oude supersport wagens mag dan wellicht weg zijn, je krijgt er een hoop gemak en veiligheid voor terug. Onder de vleugels van Audi komen was dus zo verkeerd nog niet zoals velen dachten in het begin.

Het schaalmodel

Het 1/43 model is van Eidolon Make-Up, een Japanse fabrikant en dat betekent haast vanzelfsprekend dat de prijs van het niveau premiumklasse is.

Make-Up staat er bekend om en ook nu is het model bijzonder nauwkeurig geproduceerd. Alle lijnen en details zijn zeer verfijnd uitgevoerd, ook het interieur en motor ruimte voor zover het te bekijken is. Alles klopt gewoon, we kunnen er een lang verhaal van maken maar dit is hoe een model in de hoogste klasse moet zijn.

Toch heb ik ook wat aanmerkingen, de deurgreep oogt wat vlak en valt een beetje weg in het model. Ik zou dit niet specifiek als nadeel omschrijven maar het valt wel op als je het model van dichtbij bekijkt. Hierbij moet ik wel opmerken dat ik bij de beoordeling van dergelijke modellen zeer kritisch ben, alles is dus relatief.

Wel vind ik de base van de vitrine waar het model op staat persoonlijk gewoon niet passend in deze klasse. Het is een soort wit plexi met een zwarte rand erom, komt wat goedkoop over en dat past absoluut niet bij het niveau waarin dit merk zich in bevind. Make-Up probeert zich hierin te onderscheiden van de concurrentie en gaan ze zeker niet voor de goedkoopste opties maar toch. Het resultaat is niet altijd overtuigend en dat is niet altijd een smaakkwestie. Wel verdienen ze alle lof voor het feit dat ze anders willen zijn dan de massa.

AutoArt

Ik heb bij toeval dit model ook van AutoArt in de collectie staan en dat geeft mooi de gelegenheid voor een directe vergelijking. Wat direct opvalt is dat de kwaliteit toch wel erg dicht bij elkaar ligt en dat is een megacompliment richting AutoArt.

Ja, de Make-Up is beter maar de verschillen zijn echt klein te noemen. De lijnen van de Make-Up zijn strakker en fijner afgewerkt net zoals de overigens details. Ook het interieur is winst voor Make-Up maar op veel vlakken doen ze simpelweg nauwelijks van elkaar onder.

Dan kom ik ook bij het volgende, het prijsverschil tussen deze twee is enorm. Voor de Make-Up koop je met gemak een veelvoud aan AutoArt exemplaren, zo groot is het verschil. Als je dat in gedachten houdt dan is het heel knap dat Make-Up zulke fraaie high-end modellen kan produceren, extreem goed afgewerkt en alles op het hoogste niveau wat op deze schaal haalbaar is.

Echter, wat AutoArt met dit model weet te realiseren voor een fractie van de prijs is vele malen indrukwekkender. Ik moet wel vermelden dat AutoArt zeker niet altijd dit niveau weet te halen maar in het geval van deze Lamborghini……trek je conclusie.

Gaan we nog even terug naar de Make-Up Eidelon.

De kleur op dit model is echt geweldig. In eerste instantie lijkt het gewoon blauw maar zo gemakkelijk maken onze Japanse modelbouwers zich er niet vanaf. Er zit een effect in de lak wat zich het best laat omschrijven als een zeer fijne metallic. Nauwelijks zichtbaar zo lijkt het maar de uitwerking is er wel degelijk. Leuk detail dat de remklauwen in dezelfde kleur zijn.

Mijn referentiemerk is BBR omdat dit merk bij vrijwel iedereen wel bekend is, daarnaast produceren ze hoogwaardige modellen. Zoek je echter de absolute top in de schaal van 1:43 dan is Make-Up Eidolon je merk. Hier staat wel tegenover dat de prijs serieus veel hoger is dan die van BBR.

prijs: 7
kwaliteit: 10
details: 10

merk: Lamborghini | model: Huracán | uitvoering: LP610-4 | jaar: 2014 | kleur: pearl light blue | schaal: 1:43 | fabrikant: Make-Up Eidolon

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Ferrari SF90 Stradale

Ferrari SF90 Stradale

FERRARI SF90 STRADALE De Ferrari SF90 Stradale, een plug-in hybride, moet je volgens de deskundigen niet positioneren...

Translate »