Selecteer een pagina

04/09/22

Lamborghini Huracán Performante

De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende recept. Dat betekend minder gewicht, meer vermogen, maar ook tal van andere technische en aerodynamische veranderingen.

Het gewicht ging met 40 kg omlaag, niet wereldschokkend maar alle beetjes helpen. Ze hadden meer gewicht kunnen besparen maar bij Lamborghini hebben ze ervoor gekozen om de vierwielaandrijving te behouden op deze Huracán. Het vermogen van de 5,2 liter V10 steeg met 30 pk naar een totaal van 640 pk. Op dat moment de krachtigste V10 van Lamborghini.
Dit alles heeft uiteraard een positieve invloed op de prestaties. 0-100 in 2,9 seconden en het accelereren stopt bij 325 km/u.

De Performante laat al een beetje zien welke kant Lamborghini op wilt gaan. Ze laten de filosofie om de sterkste en snelste te zijn een beetje los en richten zich nog meer op de rijeigenschappen. Het moeten echte rijdersauto’s worden waarbij het niet om pure (circuit) prestaties gaat maar meer om de gehele beleving. En dat laatste zit m niet in de prestaties alleen.

Deze keuze komt mede door de opkomst van de elektrische aangedreven wagens met hun onbeperkte mogelijkheden als het om vermogen gaat. En misschien nog wel belangrijker, de manier waarop ze dit vermogen kunnen afgeven. Dit heeft vaak als resultaat waanzinnige acceleratie cijfers omdat al het vermogen direct beschikbaar is.
Lamborghini zal zich dus meer op andere zaken gaan richten en dat lijkt mij persoonlijk geen verkeerde keuze. Dit is waar je het verschil mee kan maken.

Het schaalmodel

Het miniatuur komt uit handen van het Japanse Make-Up Eidolon. Goedkoop zijn ze niet en zit dan ook in de absolute premium klasse.

Op het model is werkelijk niets aan te merken, wellicht saai maar in deze prijsklasse mag je ook niet anders verwachten. Details, wielen, spoilers, lampen en noem het maar op, het is allemaal dik in orde. Alle lijnen en naden zijn even strak uitgevoerd en dat mag je ook zeker verwachten.

Wat het lakwerk betreft kan ik niet anders dan in de herhaling vallen, dat is ook subliem uitgevoerd. De kleur heet azzuro thetys, een soort blauw grijs achtige kleur die Make-Up perfect heeft aangebracht. De lak heeft een heel mooi effect wat helaas niet goed op de foto is vast te leggen maar ik ben er helemaal weg van.
En dat allemaal voor een klein 1/43 model.

Baseplate

Dan kom ik nog even kort op de baseplate, dat is een transparante variant waar een wit middenstuk op gelijmd is. Juist die lijm zie je als vlekken via de zijkanten van de baseplate, soort van spiegeleffect in de transparante baseplate.
Ik heb het hier al eerder over gehad bij eerdere modellen, ik begrijp Make-Up hierin niet. Dit probleem moeten ze toch zelf ook zien.

Teveel verschillende soorten baseplates/vitrines waarbij het idee altijd zeer goed is maar de uitvoering niet altijd. Het zal niet om de kosten gaan want ze kiezen zeker niet voor de goedkoopste varianten, integendeel zelfs.

Perfectie

Zoals jullie inmiddels wellicht weten hou ik van perfectie bij de schaalmodellen,toch hoeft dit zeker niet bij alle modellen zo te zijn. Wat misschien nog wel veel belangrijker is is het gevoel, de emotie en de sfeer dat een model weet te creëren. Zo kan ik van een simpel budgetmodel net zo genieten als een perfect uitgevoerde Make-Up.

Omdat het merk Make-Up bij veel verzamelaars niet echt bekend is kan ik zeggen dat de kwaliteit de overtreffende trap is van wat bijvoorbeeld BBR op de markt zet, een merk wat vaak (en terecht) als de top van het segment gezien wordt. Het kan dus nog een stapje hoger.
Dit even om aan te geven waar je het merk Make-Up moet plaatsen, maar zoals ik al zei is dat niet alles bepalend om van een model te kunnen genieten.

Absoluut niet.

prijs: 7
kwaliteit: 10
details: 10

merk: Lamborghini | model: Huracán | uitvoering: Performante | jaar: 2017 | kleur: Azzuro Thetys | schaal: 1:43 | fabrikant: Make-Up Eidelon

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Ferrari SF90 Stradale

Ferrari SF90 Stradale

FERRARI SF90 STRADALE De Ferrari SF90 Stradale, een plug-in hybride, moet je volgens de deskundigen niet positioneren...

Translate »