Selecteer een pagina

Lotus Omega

Lotus Omega

10/12/21

Lotus Omega

De Lotus Omega is gebaseerd op de Opel Omega 3000 en geproduceerd van 1990 tot 1992. In totaal zijn er 950 exemplaren gemaakt en daarmee is de wagen dus best wel exclusief te noemen. Ook was het enige tijd de snelste productiesedan ter wereld samen met de Alpina (BMW) B10 Bi-Turbo.

Het standaard Opel-motorblok werd vergroot van 3 naar 3,6 liter en voorzien van twee turbo’s. De 377 pk (en 568 Nm) die het blok eruit wist te persen was goed voor een top van 283 km/u en de 0-100 sprint in 5,1 seconden. Serieuze cijfers, al helemaal in die tijd want de Lotus Omega was zo’n beetje sneller dan alles wat toen te verkrijgen was. Een Porsche of Ferrari verslaan, geen probleem voor de Lotus Omega. En dat voor een grote sedan met vier zitplaatsen, pure sensatie maar ook totale waanzin dachten ze in die tijd. Er waren geluiden om de wagen in Engeland te verbieden maar gelukkig is het nooit zover gekomen.

Naast alle technische aanpassingen werd ook de carrosserie flink veranderd waardoor de wagen direct herkenbaar is als zijnde een Lotus Omega. De Lotus was overigens maar in één kleur verkrijgbaar, een donkergroen metallic met de naam Imperial Green en juist die kleur staat de Lotus uitermate goed. Het is vergelijkbaar met British Racing Green.

Lotus of Opel

General Motors was in die tijd eigenaar van onder andere Opel, maar ook van Lotus. Op een dag besloten ze om een Opel Omega 3000 bij Lotus af te leveren met het verzoek om er eens wat leuks mee te doen. Die boodschap hebben ze serieus genomen, zoals we hierboven hebben kunnen lezen. Rest de vraag of deze Omega nu een Lotus is of gewoon de overtreffende Opel die een Lotus-opwaardering heeft ondergaan. Vanwege de vele technische aanpassingen zou deze Opel na de opwaardering geregistreerd worden als Lotus Omega. Daarmee zou het uiteindelijk op kenteken een Lotus zijn, maar het model los zien van Opel, dat gaat niet. Wel heb ik uiteindelijk besloten om dit model onder de button ‘Lotus’ te plaatsen.

Het schaalmodel

Deze Lotus Omega is van Ixo en is een budgetklasse model. Als ik het model bekijk dan kan ik er met de beste wil helaas geen positieve review van maken. Ik kan op basis van mijn normen niets vinden wat goed is aan dit model.

De lak is niet mooi en op de randen totaal niet gedekt. Het interieur heeft het maximale plasticgehalte en alle details zijn onder de maat voor zover ze al aanwezig zijn. Niks is strak afgewerkt en vanuit bepaalde hoeken vraag ik mezelf af of de vormen wel juist zijn. De lampunits voor en achter zijn bijzonder slecht, net zoals, hoe zal ik het zeggen….alles eigenlijk. Zelfs voor deze prijsklasse.

En toch, voor iemand met een klein budget is dit wel een mogelijkheid om een dikke Lotus Omega in huis te halen, want ik begrijp maar al te goed dat niet iedereen dezelfde normen, budget of hetzelfde zoekt in een schaalmodel. En dat is iets wat ik ten alle tijden zal respecteren.
Heb je wel iets meer budget en zoek je een hogere kwaliteit dan bied Spark uitkomst. Hun versie van de Lotus Omega is beter dan dit Ixo-exemplaar, al moet ik in alle eerlijkheid toegeven dat ook hun model enigszins te wensen overlaat terwijl die toch aanzienlijk duurder is.

prijs: 9
kwaliteit: 3
details: 1

merk: Lotus | model: Omega | jaar: 1992 | kleur: Imperial Green | schaal: 1:43 | fabrikant: Ixo

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »