Selecteer een pagina

LOTUS

Ingenieur Anthony Colin Bruce Chapman is geboren in 1928 in Londen. Hij bouwde in 1948 als student zijn eerste Lotus voor competitie doeleinden, dit was op basis van een Austin Seven. Toch zou het merk Lotus pas in 1952 officieel opgericht worden maar nu met het doel om reguliere sportwagens te bouwen. Zijn filosofie was om de auto’s zo licht mogelijk te maken waardoor je ook met relatief weinig vermogen toch auto’s met goede prestaties en een bijzonder goede wegligging kon fabriceren. Dit in tegenstelling tot de meeste andere die voor een andere aanpak kozen zoals steeds meer vermogen.

Colin was ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de DeLorean DMC-12, een tot de verbeelding sprekend project maar juist deze auto kon juist wel meer vermogen gebruiken. Het gebrek daaraan was het grote struikelblok voor dit merk. De DMC-12 is uiteindelijk wel wereldberoemd geworden door zijn hoofdrol is de films “Back to the Future”.

Toch zou Lotus ook actief blijven in de racewereld waaronder Le Mans en zelfs de Formule 1 waar hij teameigenaar van Team Lotus was. Lotus deed het zeer verdienstelijk in de jaren ‘60 en ‘70, het behaalde zes Formule 1 wereldkampioenschappen (coureurs) en zeven constructeurtitels. De lijst met bekende coureurs die voor Team Lotus hebben gereden is dan ook lang en het waren niet de minste namen. Denk hierbij een Hill, Clark, Andretti, Fittipaldi, Mansell, Piquet en Senna.

Lees meer ...

Legendarisch

Naast de eigen modellen ging Lotus soms ook de samenwerking aan met andere merken waardoor er zeer bijzondere en vooral ook gewilde auto’s ontstonden. Denk hierbij aan de Lotus Cortina (1963-1971) op basis van de Ford Cortina en de Lotus Omega (1990-1992) op basis van een Opel Omega. Die twee modellen zijn inmiddels dan ook legendarisch.

Lotus is door de jaren heen vaak van eigenaar veranderd maar het principe is nooit echt veranderd. Maak auto’s zo licht mogelijk voor de beste rijeigenschappen. Colin Chapman is uiteindelijk in 1982 overleden op slechts 54 jarige leeftijd. Zijn passie voor de racerij is hij nooit verloren, dat was waar hij het allemaal voor deed.

Translate »