Selecteer een pagina

MERCEDES-BENZ

Carl Benz wordt geboren in Karlsruhe op 25 november 1844. Ondanks een beperkte financiële situatie zorgde zijn moeder (vader overleden in 1846) dat Carl naar het gymnasium kon. Hier studeerde hij werktuigbouwkunde. Als ingenieur ontwikkelde hij zich al snel van slotenmaker tot ontwerper en werkplaats chef.

In 1871 nam hij de stap om samen met August Ritter hun eerste bedrijf op te richten, Carl Benz en August Ritter, Engineering Workshop. Helaas blijkt al snel dat Ritter geen betrouwbare partner is en Carl koopt hem uit. Carl zelf besloot echter niet op te geven, in 1978 werkte hij intensief aan zijn motorontwerp. Het was immers zijn visie om een voertuig te realiseren dat zich zonder paarden voortbewoog. Het lukte Carl in 1979 om de motor werkend te krijgen.

In 1882 richtte hij met behulp van geldschieters het bedrijf Gasmotorenfabrik Mannheim op maar helaas voor Carl lagen de prioriteiten van deze aandeelhouders op een ander vlak dan dat Carl voor ogen had. Hij besluit dan ook om in 1883 het bedrijf te verlaten.

Benz & Cie

Carl ging direct een nieuwe samenwerking aan met Max Rose en Friedrich Wilhelm Esslinger wat resulteerde in het bedrijf Benz & Cie. Rheinische Gasmotoren-Fabrik Mannheim. Helaas waren ook deze zakenpartners niet zo vooruitstrevend als Carl, ze waren erg sceptisch over de visie van Carl om de tweetaktmotor in een voertuig te monteren zoals Carl dat voor zich zag. Het resulteerde opnieuw dat Carl in 1890 nieuwe investeerders moest zoeken.

Met de nodige doorzettingsvermogen lukte het hem, Julius Ganss en Friedrich von Fischer werden de nieuwe partners. Deze keer werd de samenwerking wel een succes omdat ze stationaire en de innoverende voertuigmotoren naast elkaar lieten bestaan en verder ontwikkelden.

Lees meer ...

Daimler-Benz

Ondanks dat het bedrijf een succes was wilde Carl het toch graag anders, hij zag graag de focus volledig gericht op het maken van voertuigen. Om die reden start hij in 1906 het bedrijf Carl Benz Söhne , samen met zijn zonen.

In 1912 trekt Carl zich vanwege zijn leeftijd terug als algemeen directeur en draagt het bedrijf volledig over aan zijn zonen. Op zijn oude dag was hij wel getuigen van de uitvoering van zijn ideeën, de verdere motorisering van voertuigen en dat was precies wat hij altijd al voor ogen had. Een visie waarmee de wereld de onbegrepen uitvinder belachelijk had gemaakt.

In 1926 fuseerde het bedrijf Benz met dat van Daimler (Daimler Motoren Gesellschaft) wat leidde tot Daimler-Benz. Mercedes was een merknaam gebruikt door Daimler en daaruit komt het merk Mercedes-Benz voort. Onder deze naam, Mercedes-Benz, zouden de auto’s op dan ook de markt gebracht worden.

Mercedes

Het merk Mercedes werd door Daimler gebruikt sinds 1902. Deze naam was geïnspireerd op Mercédès Jellinek, de dochter van een Oostenrijkse zakenman Emil Jellinek en één van de grootste klanten van Daimler. Hij plaatste in 1901 een order voor 36 racewagens bij Daimler die volgens zijn eigen specificaties gebouwd moesten worden. Ook had hij de voorwaarde dat de wagens de naam Mercedes moesten krijgen als merknaam, de naam van zijn dochter. Gottlieb Daimler ging hiermee akkoord en liet in 1902 de naam Mercedes als merk registeren.

Gottlieb Daimler

Zoals inmiddels wel duidelijk heeft naast Carl Benz ook Gottlieb Daimler een grote rol in het ontstaan van Mercedes-Benz.
Gottlieb Wilhelm Daimler was een Duiste ingenieur en zakenman geboren in 1834. Net als Carl Benz speelde hij een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de brandstofmotor en de automobiel. Gottlieb was ook verantwoordelijk voor zowel de eerste motorfiets (1885) ter wereld als het eerste vierwielig motorrijtuig (1886). Op basis van dit voertuig besloot Gottlieb samen met Wilhelm Maybach een productielijn op te zetten voor auto’s. Maybach vond veel techniek uit die nodig was voor de verdere ontwikkeling van deze auto’s.

Wilhelm Maybach

Wilhelm Maybach, geboren in 1846 was net als Carl en Gottlieb een vooruitstrevend persoon op het gebied van motoren en auto’s. Samen met Gottlieb Daimler was hij naast de eerste motorfiets en het eerste vierwielig motorrijtuig ook verantwoordelijk voor de eerste motorboot. De samenwerking met Gottlieb was succesvol maar Wilhelm Maybach botste steeds met de overige directieleden. Dit was dan ook de reden dat Wilhelm in 1909 het besluit nam om het bedrijf Daimler te verlaten. Na zijn vertrek zet Wilhelm samen met zijn zoon een eigen bedrijf op.

Carl Benz, Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach waren alle drie mannen met een duidelijk visie. De innovaties en kennis van deze drie personen komt op een zeker moment samen in één bedrijf, een bedrijf dat uiteindelijk de basis zou zijn voor het huidige Mercedes-Benz. Tot op de dag van vandaag hebben de namen Benz, Daimler en Maybach een verband met elkaar, in welke vorm dan ook.

1886

Hoewel er verschillende projecten liepen in die tijd word de driewielige Benz Patent Motorwagen (1886) van Carl Benz algemeen beschouwd als de eerste echte auto.

 

Translate »