Selecteer een pagina

OVER MIJ

1:43: bewuste keuze

Mijn interesse in auto’s heb ik al mijn hele leven. Als tiener (jaren 80) verzamelde ik ook modelauto’s in de schaal 1:18. Dit waren modellen van Bburago. In 2009/2010 heeft het verzamelvirus opnieuw toegeslagen. Het begon met een 1:43-model en al snel volgden er meer. De keuze voor 1:43 is bewust gemaakt omdat er maar een beperkte ruimte is om de modellen op een leuke manier neer te zetten.

 

Welke richting?

In het begin groeide de verzameling in hoog tempo, ik kocht alles wat ik leuk vond. Inmiddels is de aanpak anders geworden en ga ik me steeds meer richten op modellen die van hoge kwaliteit zijn. Een mooie afwerking, aandacht voor details en een hoog niveau qua precisie. Ondanks dat mijn voorkeur bij het hogere segment ligt, kan ik nog steeds heel erg genieten van modellen die minder nauwkeurig zijn gemaakt. Het lagere segment kan ik dus ook nog steeds erg waarderen, maar op een bepaald moment moet je een keuze gaan maken welke kant de verzameling op zal gaan. De ruimte is immers beperkt.

Fotografie

Naast het verzamelen van modelauto’s ben ik ook graag met fotografie bezig. Het leuke van deze twee hobby’s is, dat je ze ook mooi kunt combineren. De foto’s van mijn modelauto’s zijn bewerkt en dat heeft een reden. Naast het verwijderen van stofjes die zichtbaar worden op de foto maak je het model als het ware ook groter. Het plaatje op je scherm is immers letterlijk groter dan het kleine 1:43-schaalmodel. Hierdoor worden ook oneffenheden in het model sterk uitvergroot en dat doet het model geen recht. Dezelfde oneffenheden zijn immers niet of nauwelijks te zien zodra je het model in je vitrine of in je handen bekijkt. De foto maakt veel meer zichtbaar dan dat er zichtbaar is op het kleine schaalmodel.

Dus om het model zo eerlijk mogelijk te tonen, zoals je het ook in het echt ziet, doe ik deze bewerkingen. Echter heeft het ook een nadeel en dan met name bij het effect van metallic laksoorten. Dit soort lak lijkt door de uitvergroting een grovere metallic te hebben dan in werkelijkheid zichtbaar is. De metallic deeltjes worden duidelijker zichtbaar wat niet direct een voordeel is.

Wat is er te zien?

Ik heb deze site, omdat ik het leuk vind om een mooi overzicht te hebben van de verzameling en dit ook te delen met andere liefhebbers. Zo vind ik het ook leuk om een korte omschrijving te geven over het ontstaan van een merk, een stukje geschiedenis. Hetzelfde geldt ook voor een specifiek model. Bij ieder model zet ik wat extra informatie. Plaatjes kijken is leuk, maar wat informatie erbij maakt het nog leuker.

Er zal van alles te zien zijn, zoals historische maar ook recente automodellen. Normale wagens, sportwagens en zelfs wat busjes en vrachtwagens. Modellen in de lagere prijsklasse maar ook de midden en hogere prijsklasse komen voorbij.

Beoordeling en referentie

Van ieder model voeg ik een korte beoordeling toe. Wat zie ik en hoe ervaar ik dingen als ik het model bekijk. Dit doe ik bewust niet vanaf de foto, maar gewoon met het echte schaalmodel voor me. Nu is het soms lastig om verschillende merken met elkaar te vergelijken, omdat er vaak een groot prijsverschil is.

Zelf kan ik de kwaliteit van het merk BBR erg waarderen, dat is zoals ik mijn modellen graag zie als het om de afwerking gaat. Daarom zal ik het niveau van BBR gebruiken als referentiemateriaal. Dat is voor mij het uitgangspunt om de verschillende merken te vergelijken en op welk niveau ze zitten. Daarnaast en zeker net zo belangrijk houd ik rekening met de verhouding ten opzichte van de prijsklasse. Met een grote regelmaat worden er nieuwe modellen toegevoegd aan de website.

Uitleg beoordeling cijfers

Prijs

Voor de prijs kijk ik naar verschillende dingen. Ten eerste kijk ik hoe de prijs ten opzichte van de geleverde kwaliteit is, maar ook of een eventuele hogere prijs te rechtvaardigen is op wat voor manier dan ook. Dit kan zijn door een luxe showcase of een zeer gelimiteerde versie van het model enz.
Daarnaast kijk ik ook hoe de prijzen zijn van andere fabrikanten die ongeveer dezelfde kwaliteit leveren. Is dit een beetje hetzelfde of zit er erg veel prijsverschil in.
Het kan uiteindelijk dus zijn dat een budgetmodel met matige kwaliteit een betere score heeft dan een topmodel.

Kwaliteit

Voor de kwaliteit kijk ik naar het model in zijn geheel om een gemiddelde te krijgen tussen zowel de plus- als minpunten.

Details

Hiervoor kijk ik naar de afwerking van de onderdelen afzonderlijk. Denk hierbij aan dingen als bestickering en bedrukking, logo’s, uitlaten, lampen, grill, wielen maar ook het interieur en raampjes.

Uitleg prijsklassen

In mijn reviews omschrijf ik in welke prijsklasse het model valt. Deze prijs is gebaseerd op de gemiddelde verkoopprijs. Aanbiedingen of extreem hoge vraagprijzen zijn hierin dus niet meegenomen.

  • budgetklasse 0 – 20 euro
  • middenklasse 21 – 60 euro
  • hoge klasse 61 – 120 euro
  • topklasse 121 – 200 euro
  • premiumklasse 201+ euro

Johan van den Dool

Translate »