Selecteer een pagina

Pagani Huayra

21/01/22

Pagani Huayra

De creaties van Pagani zijn tot de verbeelding sprekende maar ook zeer zeldzame modellen. Op de openbare weg zie je eigenlijk nooit, nergens ter wereld en zelfs op auto evenementen zijn ze amper te zien. Toch heb ik een aantal keren een Pagani mogen aanschouwen en ik moet zeggen dat dat best wel een bijzonder gevoel geeft. Het is anders dan wanneer je een Ferrari of Lamborghini ziet. Ik zeg het niet snel maar een Pagani is meer dan een auto, het is een kunstobject. Echter weten we ook allemaal dat kunst niet hetzelfde betekend als mooi maar in het geval van de Pagani Huayra vind ik dat wel het geval.

Het gevoel wat ik heb wanneer ik naast een Pagani staat komt dan ook overeen met de droom die Horacio Pagani altijd heeft gehad. Ieder onderdeel moest een kunstwerk op zichzelf zijn, het gebruik van de beste materialen die tot in de perfectie bewerkt zijn was niet voldoende. Ik kan je vertellen dat dat is gelukt maar niet zonder risico. Het interieur zit dicht tegen de grens van kitsch aan, het is allemaal een beetje “veel”. Toch kan ik het resultaat waarderen, zeker wanneer de juiste kleurstelling toegepast is.

De Huayra werd in 2011 gepresenteerd door Pagani, een hypercar met een topsnelheid van 383 km/u. Het hart van de Pagani Huayra is een door Mercedes-AMG ontwikkelde 6-liter V12. Deze krachtbron levert 720 pk en 1000 Nm aan koppel wat een sprint van 0-100 in slechts 3,2 seconden mogelijk maakt.

De Huayra is het tweede model van Pagani. Om het gewicht laag te houden (1350 kg) is er veel gebruik gemaakt van koolstofvezel en titanium. Zo weegt het complete titanium uitlaatsysteem slechts 10 kg. Koolstofvezel oftewel carbon is het materiaal waar Horacio Pagani zich in heeft gespecialiseerd en het was zelfs één van de redenen waarom hij zijn eigen bedrijf heeft opgezet. In de tijd dat hij nog bij Lamborghini werkte kreeg hij hier onvoldoende mogelijkheden voor, het verbeteren van de technieken en het toepassingen van koolstofvezels. Dit tot onvrede van Horacio.

Aerodynamica

Waar de Pagani Zonda nog grote opvallende spoilers had lijken die bij de Huayra te ontbreken. Echter zijn ze wel degelijk aanwezig maar dan op een manier die we niet eerder zagen. Vier spoilers liggen verzonken in de carrosserie en komen onafhankelijk van elkaar omhoog wanneer ze nodig zijn. Een stukje complexe techniek.

Het schaalmodel

Dit miniatuur is van Spark en zit prijstechnisch op de grens van de midden naar de hoge klasse. Ik heb voor de gele kleur gekozen wat erg mooi combineert met de zwarte details. De lak is prima in orde en ook op de randen goed gedekt. Dit wil nog wel eens een probleem zijn met de kleur geel maar op dit model totaal niet.

Het model ziet er serieus goed uit maar er zijn toch ook wat zaken die in minder positieve zin opvallen. Die bespreken we maar als eerste zodat we daarna met de goede dingen kunnen eindigen. Wat direct opvalt is de voorspoiler en grill, deze is van een kwaliteit die we verwachten bij en speelgoedauto van een paar euro en niet bij een verzamelminiatuur. De grill is niet opengewerkt, nu komt dit vaker voor maar de structuur die de illusie moet geven van een rooster is zo vlak dat er amper diepte in zit. Hierdoor gaat het beoogde effect grotendeels verloren, een gemiste kans omdat juist dat onderdeel zo bepalend is. Op de foto’s lijkt het nog best redelijk maar in het echt is het minder.

Kijken we naar de koplampen dan zien we dat ook deze van het eenvoudigste soort zijn. Niet het model van de lamp op zich maar wel hoe het gemaakt is met simpele stipjes verf. Wel moet ik toegeven dat ze zo klein zijn dat een andere optie wellicht niet mooier had geweest.

Tot zover de twee aandachtspunten, we verder met de goede dingen. Dat zijn er gelukkig veel en gelijk ook van hele goede kwaliteit. De velgen bijvoorbeeld, mooi fijn gedetailleerd afgewerkt terwijl het niet het makkelijkste model is met de gebogen spaken. Achter de velg zien we de remklauwen en schijven. Die schijven hadden eenvoudig beter kunnen zijn maar ze volstaan.
De achterlichten en vier uitlaten zijn netjes voor elkaar maar ook de vier ‘bewegende’ spoilers die in de carrosserie verwerkt zijn zien eruit alsof zo direct in actie kunnen komen. Heel goed gedaan.

De bijzonder vormgegeven spiegels en ruitenwisser zijn eveneens zeer verfijnd afgewerkt net als logo’s en emblemen die op het model te vinden zijn. De lijnen in de carrosserie zijn strak en zo komen we dan uit bij het dak.
De voorruit, het glazen dak en een stukje van de motorkap achter lopen strak in elkaar over en geven een goed zicht op de binnenkant. Al deze ruitjes zijn keurig strak gemonteerd en wanneer je naar het interieur kijk dan zal je blij verrast zijn door de vele details. Niet tot in de perfectie maar overal is wat te zien dus saai is het zeker niet. Kijk je via de vooruit op de bovenkant van het dashboard dan oogt het plastic wel net iets te eenvoudig.

Conclusie

We hebben hier een model wat een beetje twee kanten op gaat. Enerzijds is het een heel mooi model met tal van prachtige details maar aan de andere kant laat Spark ook steken vallen. Het is niet veel maar wel precies de dingen die er eigenlijk wel toe doen. Dat laatste past ook niet helemaal bij deze prijsklasse vind ik. Ik moet erkennen dat ik altijd wel érg kritisch ben.
Toch kan ik zeggen dat overall gezien we hier een mooi model hebben dat zeker de moeite waard is. De mindere punten worden ruimschoots overruled door al het moois wat dit miniatuur te bieden heeft. Dat is ook waarom ik hem gerust iedereen kan aanbevelen die op zoek is naar een Pagani want als eindcijfer krijgt ie nog steeds een dikke voldoende.

prijs: 8
kwaliteit: 9
details: 7

merk: Pagani | model: Huayra | jaar: 2012 | kleur: geel | schaal: 1:43 | fabrikant: Spark

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »