Selecteer een pagina

Panhard PL17

28/01/22

Panhard PL17

De PL17 van Panhard is geproduceerd van 1959 tot 1965. De PL17 is gebaseerd op een ouder model waarbij ze de carrosserie hebben vervangen voor een beter gestroomlijnd model. De letters “PL” in de benaming staan voor “Panhard et Levassor”.

Motorisch moest de PL17 het doen met een kleine 851cc tweecilinder van 42 of 50 pk, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Vanaf 1960 werd het motorblokje iets verkleind vanwege belastingtechnische redenen. Het verschil was minimaal want het ging van 851cc naar 848cc maar daarmee bleven ze net onder de grens van 850cc. Het vermogen bleef hetzelfde.
Door het lage gewicht van de PL17 wist het model toch nog een snelheid van 130 of 145 km/u te halen. Ook dit was weer afhankelijk van de gekozen uitvoering. Na de overname door Citroën ging de PL17 verder als Panhard 17.

De PL17 werd veel gebruikt als Taxi omdat deze groep het lage brandstofverbruik, ruime interieur en de goede wegligging wel konden waarderen. Naast deze beroepsgroep werd de Panhard PL17 ook ingezet tijdens de Monte Carlo Rally waar het model in 1961 zowel de eerste, tweede als derde plaats wist te bemachtigen.

Het schaalmodel

De Panhard PL17 in Monte Carlo uitvoering komt van Ixo en zit met zijn prijs in de middenklasse. Hiermee hebben we ook direct een probleem te pakken want voor de geleverde kwaliteit is de prijs simpelweg te hoog. Het model is leuk maar qua afwerking is het allemaal minimaal, in de basis is dit geen probleem maar wel als je dat wegzet tegenover de prijs.

Maar goed, dat gezegd hebbende blijft staan dat het model gewoon leuk is. De Monte Carlo Rally stickers op de motorkap en achterruit maken meteen duidelijk waar we hier mee te maken hebben. Uiteraard kunnen de racenummers op de deuren niet ontbreken. Ook leuk zijn de gele koplampen wat in die tijd gebruikelijk was in Frankrijk, het heeft wel wat. Op deze rally uitvoering mogen extra lampen op de voorbumper niet ontbreken.

Het model is zeer eenvoudig afgewerkt en laat op alle fronten steken vallen maar we moeten niet vergeten dat het model ook niet als een hoogwaardig product is geproduceerd. Met deze Panhard PL17 heb je gewoon een heel leuk model en van een rally dat toch altijd iets magisch heeft, zeker als je de filmbeelden ziet met alle klassiekers die aan de rally deelnamen.

prijs: 4
kwaliteit: 6
details: 1

merk: Panhard | model: PL17 | uitvoering: Monte Carlo Rally | jaar: 1961 | kleur: creme | schaal: 1:43 | fabrikant: Ixo

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »