Selecteer een pagina

Rolls-Royce Silver Cloud III

06/04/22

Rolls-Royce Silver Cloud III

De Silver Cloud was op het moment van levering het belangrijkste model voor Rolls-Royce en volgens velen ook het mooiste automodel op de markt. De Silver Cloud I, II en III is geproduceerd in de periode 1955-1966. Ten opzichte van de voorgangers was de Silver Cloud een flinke verandering met voor die tijd moderne lijnen.

De Silver Cloud II was met zijn koetswerk nauwelijks anders dan de I en met name in de Verenigde Staten bijzonder succesvol. De reclameslogan aldaar was als volgt, at 60 mph the loudest noise in this new Rolls-Royce comes from the electric clock of vertaald: Bij 100 km/u komt het luidste geluid in deze nieuwe Rolls-Royce van de elektrische klok.

Bij de introductie van de Silver Cloud III waren er aan de carrosserie wel veranderingen waar te nemen. Zo kreeg de III dubbele koplampen daar waar de vorige series het met enkelvoudige moesten doen. Ook de lijnen, met name de flanken, werden opnieuw vormgegeven.
Critici waren niet te spreken over het model omdat er in hun ogen verouderde techniek werd gebruikt zoals een onafhankelijk chassis en carrosserie. Ook de gebruikte trommelremmen kon op weinig goedkeuring rekenen. Toch was dit allemaal niet terug te zien in de verkoopcijfers want Rolls-Royce kon nauwelijks aan de vraag voldoen.

Motorisch

De Silver Cloud I had een 4.9 liter 6-in-lijnmotor met een vermogen van slechts 155 pk. De Silver Cloud II kreeg een 6.2 liter V8 met meer vermogen (200 pk) waarmee ook de prestaties verbeterde. Toch was niet iedereen te spreken over de V8 omdat deze niet zo stil en soepel zou zijn als de eerder 6-cilinder. Bij de Silver Cloud III zou de V8 inmiddels rond de 200 pk hebben geleverd.
Zoals eerder vermeld was de meest zichtbare verandering bij de III de koplampen, iets wat door velen niet als een verbetering werd gezien en persoonlijk ben ik het daar wel mee eens.

Het schaalmodel

Het miniatuurmodel valt in de hoge prijsklasse en daar zit ook direct het probleem, het model is dit gewoon niet waard.

Bekijk je het model los van de prijs dan ziet het er in eerste instantie prima uit. Het merk maakt mooie modellen met geregeld de mooiste kleurstellingen. Zo ook bij dit miniatuur die metallic zilver is met een donkere kleur blauw, of eigenlijk meer paarse bovenkant. Denk hierbij aan de lange motorkap, de raamstijlen en het dak alsmede de kofferklep. De lak is mooi en heeft een hoge glansgraad.

Kijken we naar de details dan concluderen we dat alles erop zit maar de kwaliteit van de details erg minimaal is. Op enkele uitzondering na en die laten dan ook gelijk het andere uiterste zien, heel mooi verfijnd. Het plastic gehalte is wel te hoog voor deze prijsklasse, iets wat bij het interieur helemaal fout gaat maar ook goed zichtbaar bij het canvas dak, grill, lampen, bumpers en velgen.

Het is een model wat hinkt op twee gedachten. Bekijken we het model goed dan mankeert er eigenlijk teveel aan voor een goede beoordeling. Nemen we iets afstand en staat het model mooi tentoongesteld in de vitrine dan trekt het zeker op een positieve manier de aandacht, je ziet gewoon een indrukwekkend model staan. De vraag is dan waar we het zwaartepunt gaan leggen bij de beoordeling en daar gaat de prijs een rol spelen. Het had beter kunnen scoren als de prijs een stuk lager had geweest, deze is nu te hoog voor de geleverde kwaliteit.

Is het allemaal dan zo negatief? Nee, zeker niet want ik sluit niet uit dat er meer modellen van dit merk in mijn collectie gaan komen, ondanks alles. Ben je in de markt voor een mooie historisch Rolls-Royce sla dit merk dan niet over.

prijs: 5
kwaliteit: 8
details: 6

merk: Rolls-Royce | model: Silver Cloud | uitvoering: III | jaar: 1962 | kleur: zilver/blauw | schaal: 1:43 | fabrikant: ATC Models

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »