Selecteer een pagina

SAAB

Saab is een merk dat zich altijd wist te onderscheiden van de overige fabrikanten, geniaal of eigenwijs? Feit is dat ze opvielen in positieve zin want het merk heeft veel mooie producten op de markt gebracht.

Het was 1937 dat Svenska Aeroplan Aktiebolaget ofwel SAAB in het Zweedse Trollhättan startte als fabrikant van militaire vliegtuigen. Niet veel later hadden we te maken met de Tweede Wereldoorlog, een tijdperk dat bij vrijwel alle automerken een rol heeft gespeeld. Na deze periode besloot het bedrijf zich ook te gaan richten op het produceren van auto’s. Door hun jarenlange ervaring met vliegtuigen hadden ze veel kennis opgedaan op het gebied van aerodynamica, iets waar ze goed gebruik van konden maken bij het ontwerpen van hun auto’s.

In 1947 had Saab hun eerste prototype klaar, de 92001 ofwel de Ursaab. Het uiterlijk was revolutionair te noemen met zijn aerodynamische vormen. Twee jaar later in 1949 rolde de eerste in serie geproduceerde Saab de fabriek uit, de Saab 92.
Saab is altijd een relatief kleine fabrikant gebleven waardoor hun middelen beperkt waren. Toch kwamen ze vaak met slimme innovaties die helaas lang niet altijd succesvol bleken te zijn. Waar Saab zich wel mee wist te onderscheiden was het gebruik van turbotechniek op hun motoren.

In de jaren 70 werd de vraag naar krachtigere motoren steeds groter en Saab speelde daar handig op in door turbotechniek toe te passen. De eerste fabrikant met deze techniek waren ze niet maar met de Saab 99 (1977) waren ze wel de eerste die het bij grote series ging toepassen.
In de jaren 80 ging Saab een samenwerkingsverband aan met Lancia, een merk dat op zijn beurt onderdeel was van Fiat. Vanwege verschillende inzichten was het geen succes maar tot op zekere hoogte waren ze om financiële redenen genoodzaakt om op beperkte schaal te blijven samenwerken.

Omdat Saab een kleine fabrikant bleef had het merk eind jaren 80 nauwelijks nog bestaansrecht. Aandelen werden verkocht en uiteindelijk was Saab tussen 2000 en 2010 een volle dochter van het grote General Motors. Helaas bleek ook deze stap geen succes en na verschillende overnames en investeringen restte niets anders dan een faillissement voor dit mooie en bijzondere merk.
De merknaam Saab mag ook niet meer gebruikt worden door andere partijen omdat het eigendom is van de Zweedse vliegtuigbouwers Saab AB.

Translate »