Selecteer een pagina

15/06/22

SUBARU WRX STI

Het verhaal van de WRX STi begint eigenlijk al in 1994, het jaar dat Subaru de Impreza op de markt bracht waarbij het topmodel de GT Turbo was. Zeker voor die tijd, maar ook nu nog steeds, een zeer snelle wagen die rechtstreeks was afgeleid van de rallyauto waarmee Subaru deelnam aan de WRC. Een 2-liter turbo boxermotor verzorgde het vermogen. Mede door de vierwielaandrijving wis de Subaru het vermogen goed op de weg te krijgen. Subaru bleef subtiele aanpassingen doorvoeren en de naam was ondertussen een letter kwijt geraakt.

WRX STi

In 2001 gaf Subaru de Impreza een compleet uiterlijk en verscheen de naam WRX STi voor het eerst. Het vermogen steeg van 211 naar 265 pk en het uiterlijk was een stuk agressiever dan de voorgaande versie. In 2005 verving Subaru de 2-liter motor door een 2,5 liter turbo boxermotor.

In 2008 komen we dan eindelijk bij het model wat we hier ook als miniatuur hebben. Voor het eerst komt de Subaru WRX STi als hatchback op de markt maar de sedan is er ook nog steeds. Deze is echter niet voor de Benelux bestemd. Toch is de sedan het model van de miniatuur, in dit geval zelfs de gelimiteerde A-line variant.
Het vermogen ligt inmiddels op 300 pk wat de 0-100 sprint in 5,2 seconden mogelijk maakt. De topsnelheid is 250 km/u.

Het schaalmodel

Het schaalmodel is van Ebbro, een merk dat over het algemeen mooi afgewerkte miniaturen maakt. In dit geval is dat niet anders met de Subaru. Het prijssegment is de middenklasse (20 tot 60 euro) en dat is redelijk te noemen.
Door een misverstand heb ik dit model twee keer besteld waardoor ik nu een zwart en grijs metallic exemplaar in het bezit heb. Beide modellen zijn gelijk maar door de zwarte kleur komt dat exemplaar met wat luxer en stoerder over. Toch staat het donkergrijs de Subaru ook erg goed en beiden staan heel mooi in de lak.

We bespreken het model voor het gemak verder als één exemplaar. De details, ik ben groot fan van mooie nauwkeurig details, zijn keurig maar niet van heel hoog niveau. Het pas wel helemaal binnen de prijsklasse en dat is gewoon prima.
Kijken we aan de voorzijde dan zien we een dik front. Alles is aanwezig en goed in verhouding. Wat direct opvalt is de enorme luchtinlaat op de motorkap. Kijken we naar de zijkant dan kan je niet om de dikke wielkasten heen met daarin de toch wel hele mooie velgen. Het maakt dit model helemaal af ben ik van mening. Het interieur volstaat ook prima, mooie contrasterende kleur met het exterieur.

Al met al is de eindconclusie dat Ebbro met deze Subaru een heel mooi model voor een vriendelijke prijs aanbied. De verfijnde afwerking is het net niet helemaal maar dat valt in eerste instantie ook totaal niet op. En dat is knap gedaan en daarmee zet je met deze Subaru een model in je collectie dat een riante voldoende heeft verdiend. Een aanrader dus!

prijs: 8
kwaliteit: 9
details: 7,5

merk: Subaru | model: WRX | uitvoering: STi A-Line| jaar: 2008 | kleur: zwart | schaal: 1:43 | fabrikant: Ebbro

merk: Subaru | model: WRX | uitvoering: STi A-Line| jaar: 2008 | kleur: grijs | schaal: 1:43 | fabrikant: Ebbro

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »