Selecteer een pagina

13/07/22

TOYOTA 2000GT

De 2000GT is een tweezits GT sportwagen van Toyota geproduceerd van 1967 tot 1970, de oplage was beperkt met 351 exemplaren.

Het oorspronkelijke ontwerp is van Yamaha, wat in die tijd al veel onderdelen produceerde voor de Japanse auto-industrie. Het ontwerp was in eerste instantie bedoeld voor Nissan maar deze besloten uiteindelijk om het project niet door te zetten.
Echter had Yamaha ook Toyota in het klantenbestand staan dus werd het ontwerp ook bij Toyota aangeboden. Toyota nam het aanbod aan op voorwaarde dat het model wel grotendeels herontworpen mocht worden door Toyota’s eigen ontwerper.

Motorisch moest de 2000GT het doen met een 2,0 liter 6-cilinder lijnmotor van 150 pk waarbij opvalt dat er negen exemplaren werden voorzien van een 2,3 liter exemplaar.
Tegenwoordig is de 2000GT een waar collectors item geworden waarvoor dan ook hoge bedragen worden betaald.

Carroll Shelby

In de jaren 60 probeerde Toyota door te breken op de Amerikaanse markt. De strategie die Toyota gebruikte was om de auto’s goedkoop in de markt te zetten maar niet ten koste van hoge kwaliteitsnormen waar het merk om bekend stond. Voor extra publiciteit had Toyota het plan om deel te nemen aan bepaalde races, om dit te realiseren nam Toyota contact op met Carroll Shelby. Shelby was in die jaren Toyota-distribiteur in de staat Texas. Er werd een flink budget vrijgemaakt om twee Toyota 2000GT’s geschikt te maken voor de klasse SCCA C/Production, seizoen 1968.

Uiteindelijk verscheen Toyota met twee 200 pk sterke door Shelby onderhanden genomen 2000GT’s aan de start, die moesten vooral de strijd aangaan met de Porsche’s . De overwinning wisten ze niet te behalen in het eerste seizoen maar de derde en vierde plaats waren wel voor Toyota.
Hoewel het er goed uitzag voor het volgend seizoen besloot Toyota toch te stoppen. Reden was dat Toyota het resultaat niet terugzag in de verkopencijfers. Het potentieel was er maar helaas zullen we nooit weten of ze daadwerkelijk een kampioensauto in handen hadden.

Het schaalmodel

De prijs van dit miniatuur is de laatste jaren net als het echte model behoorlijk gestegen en zit momenteel op de grens van top/premiumklasse. Is die hoge prijs terecht? De kwaliteit is in ieder geval erg hoog.

HPi is verantwoordelijk voor dit model en komt uit de Mirage serie. Een eerste blik maakt direct duidelijk dat we hier met een nauwkeurig afgewerkt model van doen hebben. Het eerste wat opvalt zijn de twee kleuren lak, een crème wit in combinatie met rood, allemaal heel netjes.
Wat valt er verder op? Het model heeft een lange neus waarbij de bestuurder net voor de achterwielen zit. Ook ontbreken de bumpers voor en achter.

Letten we op de kleine details dan merken we op dat deze zeer keurig en gedetailleerd zijn. De lijsten om de ramen, koplampen en grill, allemaal zeer verfijnd en strak. Aan de achterkant kan je niet om de enorme dubbele uitlaat heen die centraal in het midden is geplaatst. De achterlichten zijn echte klassiekers en ook even verfijnd gemaakt en gemonteerd. De tankdop lijkt een beetje uit de kluiten gewassen maar niets is minder waar, bij het echte model was dit ook zo.

We besteden even apart aandacht een de wielen, op de foto’s komt het niet helemaal tot zijn recht maar wat zijn deze mooi….

Zeer fijn, gedetailleerd en in drie kleuren uitgevoerd. De buitenrand is chroomkleurig terwijl het hart van de velg antraciet is. De centrale wielmoeren zijn aan de ene zijde van de auto in de kleur blauw terwijl ze aan de andere zijde rood zijn, een heel gaaf detail. Het is allemaal klein, dun en fragiel maar niets is ten koste gegaan van de kwaliteit.

Moet ik dan toch een aandachtpuntje moeten aanhalen dan zijn het de koelgleuven naast de motorkap en voor het voorraam. Hier is op zichzelf niets mis mee maar het blijft wel een beetje achter bij de rest van het model.

Het eindoordeel kan niet anders zijn dan dat deze 2000GT van HPi erg goed en met aandacht is gemaakt, daardoor is er ook een zeer hoog kwaliteitsniveau bereikt. Goedkoop is het model inmiddels niet meer maar ben je in de markt voor een Toyota 2000GT dan is HPi waar je moet zijn.

prijs: 6,5
kwaliteit: 10
details: 10

merk: Toyota | model: 2000GT | uitvoering: SCCA #33 | jaar: 1968 | kleur: zwit/rood | schaal: 1:43 | fabrikant: HPi Mirage

Laatste drie geplaatst

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4

Lamborghini Huracán LP610-4 Vandaag reizen we af naar Italie, naar een dorpje niet ver van het bekende Maranello met...

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV

Lamborghini Aventador LP750-4 SV De fabrikanten van supercars hebben een aardig verdienmodel gevonden door van elk...

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante De Performante is ten opzichte van de standaard Huracán ontwikkeld volgens het bekende...

Translate »